Sunday, 25 December 2011

2011 melabuhkan tirai..

Assalammualaikum..saya ucapkan terime kasih pada yang selalu baca blog buruk saya ni..tahun 2011 menyaksikan satu perubahan yg ketara n besar dalam idup saya..Ringkasan peristiwa yg menarik tahun 2011
Januari
Dimulakan tahun 2011 dgn saya masih blom recover dr operation..terpaksa menyusahkan family dlm bulan 12 n then kawan2 baik saya yg 6 orang tu dlm bulan 1..memori sgt..ngan el cuci luka,nabil,izal hantar g cuci luka kat pusat kesihatan..liey la yg hari2 hantar saya g pusat kesihatan uitm n juga klinik satu Malaysia
Februari
Dah start mulakan projek research..dh la tg sakit2 tu nk g fakulti semua..nasib baik research project saya merupakan usahasama dgn liey cume parameter je ubah sikit..so sng sikit sy bergerak..masa tu la buat proposalnyer..g defense ethicnyer..O Allah..mmg menakjubkan..kami bergerak sgt pantas..n mcm saya selalu ckp..idup saya inshaAllah smooth..dan pensyarah saya sendiri mengakuinya..Puan Mazura baru2 ini ckp "betullah leman ckp idup leman smooth sbb masa saya defense ethic tu,Dr zue x de..n org ethic siap tolong saya lagi kat mana kena tambah".. smile..
Mac
Dah start sibuk n bz run project research..cari 200 sample iaitu student sendiri..kami wat road tour la..mcm biasa,saya adalah pegawai perhubungan pelanggan yg terhebat la..hehe poyo..sy panggil n tarik je mana2 student yg saya nampak..amik darah die..tp saya tetap kena marah liey juge..sbb saya estimate sorg akan jalani test selama 10 minit je..x leh lebih sebab..kesian org yg beratur tu..liey buat kije pantas tp ada sorg lagi yg buat kije lambat sikit..liey x cut budak tu..berckp byk sgt ngan sample kami..dah meleret2..sbb i janjikan, adik jom buat ujian kesihatan,kami ada BMI,Blood pressure,Cholestrol test,and ABO typing,x lama 10 MINIT sahaja..kalo lambat,lambat la..mcm2 liku saya n liey lalui..ada juge pertolongan dr rakan2 terutama El..tq EL..
April
Now everyone dah start sibuk nk present segala usaha yg dicurahkan utk research..lawak la..kami support each other..ada satu soalan menarik dr DR zue tentang research project saya..tp saya dah agak soalan tu akan keluar n dah awal2 ada jawapan nye..kah2..pastu bulan ni jugelah kami sibuk exam..last punyer..masa ni,El dah kije kat Gleneagles..die sedih n asyik call je saya..duk kat Ampang.
May
Semua org dah pack brg2 kat p.alam tu..segala memori bermain difikiran,pagi2 jog,wat xtvt bersama rakan,pasar malam x dilupakan..nabil dah sibuk nk g india nyer..so saya n liey sibuk nk keluar pule..dah siap2 pack,saya n liey pn keluar dr umah tu..saya rindu segala kenangan disana..zam org terakhir..tp as usual..si El nk juge jd org terakhir..last2 lam bulan 7 tu die g balik amik brg2 die sikit..
Jun
saya n liey keluar di Johor..wow very interesting kat sini..kat pagoh..mcm biasa jemaah student suke makan..kami suke jamu org tempatan sana..disebabkan amalan tersebut,Allah murahkan rezeki kami..pernah terjadi,setiap hari makanan kami lebih gile2..kami dah x boleh mkn lagi dah..bg kat org lain pon still lebih..masyaAllah..nilah dikatakan harta akan mencurah2 dgn sedekah..
Julai
Saya meneruskan destinasi keluar saya..dr Johor saya ke Perlis..selatan utara la..tp agak sedih sbb saya x de liey dah..liey kena balik umah sbb kena marah dah kena suruh balik.wahahaha..padan muka..so teruskan perjalanan sorg2..ingat x de geng..rupe2 ada Dr Norman yg begitu versatile peneman gosip malam..ini pon byk cite..tp kami sume fobia dgn grizzly bear..sami'na waato'na..
Ogos
Tapi saya keluar di Perlis x lama,lam 20 hari je..so saya berangkat pulang ke Kl..tibe di Ampang saya sempat ke rumah El..btw saya naik train yg tido dr Arau ke Kl sentral..so kat umah el,el ajak p makan..sume die belanja..TQ..sekali die ajak mkn kat kedai mamak..pastu kami duduk..tp saya x selesa..entah mengapa,saya asyik pindah meja..pastu bile waiter die dtg,tibe2 saya tanya,terpacul dr mulut, "awak muslim ke?" dia jawab "X", saya tanya lagi "tukang masak muslim ke?" die jawab "X" saya tanya lagi"tokey kedai ni muslim x"? die jawab x.. pastu apa lagi..saya pon,terime kasih saya,saya x leh mkn sini..terkejut kami..kedai yg didesign seperti kedai mamak tp sume non muslim..bahaya2..Allah pelihara saya..kalo x,abes makanan syubhah..hehe..ogos la start puasa bersama family..Ya Allah,lama kot x berpuasa dgn mereka..my god..best gile..then saya dah start bekerja di kolej sbgai tenaga pengajar..ni pon byk citer best.
Sept
Raya bersama family mmg best..dpt beli kelengkapan raya ngan titik peluh sendiri kali ini..bestnyer..syahdu sikit tahun ni sbb ada masalah family sebalah ayah..nk buat cmne..hehe..tp raya tahun ni..mmg meriah cm dulu juge..owh saya lupe nk citer..raya baru ni,saya dpt pakai baju saiz L balik sbb saya berjaya diet..wakaka
Oktober
Ha..masa ni,kami sumer g konvo..El nk jumpa n wat gathering but ive told him already that this time i dedicated to my mom..to repay all her kindness to me..so saya bawak la adik beradik saya mak saya jalan2 kl,tido hotel sumer2, n naik pentas n dianugerahkan First Class is not a big deal but to make my mom happy is a very big issue..suke la mak saya tu..saya suruh die je g amik,die x nak..
November
Ni adalah bulan last saya berkhidmat dgn kolej saya di Terengganu,means ive to move from trgganu..far away from my family..baru nk lama2 sikit kat umah..so student2 saya sgt emosional..kesian depa..mereka tahu antara kite mengajar dgn kasih sayang atau tanpa kasih sayang..1 thing i believe,kalo buat kije buatla with love and passion..saya pon g berpindah
Disember
Saya di Penang,saya ingatkan Penang ni x best,makanan mamak je hari2..rupe2 saya meleset..Penang ni satu negeri berbilang bangsa..tp adat2 malayu masih kuat..makanan heaven..mcm2..nasi kandar pokok ketapang is the best la..cube la try kalo x caye..dulu sy ingat nasi kandar x best..mcm2 la saya g mejelajah..kat Pulau tu pun pergi..
Jadi rumusannya,tahun 2011 banyak peristiwa yg berlaku..kesana sini saya pergi..mungkin salah satu doa saya diperkenanka..Alhamdulillah..Doa saya "Ya Allah Kau campaklah rezeki aku serata Alam"..elemen2 sedih,gembira,marah,geram,sakit,hepi sume digarap oleh Allah dgn begitu baik sekali..utk itu hamba ini bersyukur pada Mu..kalo pembaca sekalian perasan,idup saya hanyalah dikelilingi orang..sekejap org ckp Kl,ckp Johor,cakap utara,cakap kelate,cakap terengganu..Best x??Alhamdulillah..

Thursday, 15 December 2011

Sedih..Kasih ibu tiada penghujungnya..

Assalammualaikum wbt..saya mulai terasa bahang homesick..dan saya sudah x sabar nk pulang ke rumah..saya akan menceritakan sedikit sebanyak tentang ibu saya.. ibu saya adalah seorang yg kuat yaqinnya pada Allah..berdarah arab melalui al marhum nenda..ibu saya muda2 lagi dah menunaikan haji..ok the story goes.. bile ibu saya diuji Allah taala.. suaminya ditimpa sakit berpanjangan..ibu saya tidak pernah mengeluh..menjaga 8 orang anaknya dan menjaga suaminya yang sakit..ketika menjaga suami yang sakit kami juga buat hal..ada yang x pergi sekolah lah apa lah..bergaduh lah..so ibu saya siapkan susu adik saya paginya n ptgnya akan naik bas utk jaga ayah saya yg berada di hospital..namun begitu Allah je yg tahu penderitaan tersebut..ketika itu saya di darjah 6..sebnarnya saya antara pelajar elit yg dijangka utk mendapat 5 A..saya ketika itu dah tekad utk ubah hidup keluarga saya..apa yang seorang budak umur 12 tahun tahu selain bermain..namun saya dah mempunyai wawasan yg panjang..so mcm tulah rutin ibu saya..bile Ayah keluar hospital, ibu urut ayah saya pule,pakaian,mandi..so pada hari-hari akhir .. Ayah saya pada hari kematian,beliau sudah mandi siap2..bersih.. dan tiba2 die panggil emak saya.. "Ani..Ani.." mak saya mcm ada instinct, terus bergegas menyambut ayah saya yang kelihatan akan rebah dalam bilik air disebabkan stroke.. So, bile disambut ayah saya..dihantar ke hospital n sudah tiada lagi harapan..ibu saya asyik mengajar kalimah Allah..Allah..la ila ha illa Allah..sehingga akhir hayat ayah saya..saya x payah baca cite novel cinta sbb dah nampak depan mata ketaatan ibu saya pada suaminya..sebenarnya saya agak sedih utk menulis.. hmm..pastu start la kami jadi anak yatim..kdg2 saya teringat kat ayah saya bawak g main beskal,jalan2 petang..naik moto die..sbb tu kalo boleh moto tu x yah la baiki lagi.. so start je kami yatim mmg ibulah paling byk menanggung beban..emosi, fizikal tapi yaqinnya pada Allah..hanya mendiamkan diri apabila anak2nya dimarahi masyarakat sekeliling..sbb tu saya berazam utk membuka pusat anak2 yatim suatu hari nanti.. pernah ibu menjual nasi lemak n nasi lemaknye mmg laku sbb nasi lemak yg dibuat dgn kasih sayang.. tapi didengki masyarakat pule..n disebabkan x mahu bergaduh, ibu saya menghentikan jualannya..dan hanya menjalankan rutinnya sbgai tenaga pengajar di pusat asuhan kanak2..ibu saya kuat bertahajjud..mungkin itulah kekuatannya dalam mengharungi dunia ini..kehidupan kami mmg sering didengki masyarakat sekeliling..baru2 ini, lagi sekali bantuan kami ditarik gara2 dihasut oleh seorang wanita..x pelah..lagipun saya dah bekerja..its my turn to repay all her suffer..kalo nk cite lagi kesusahan yg dipikul mmg x abes lah yer..yg penting i should be proud to have her as my mother..die x pernah suruh kami basuh baju,masak,cume sejak akhir2 ni die suruh adik pompuan sume buat.. sbb prinsip die.. kerja kamu belajar je.. ini je ayat yg selalu terpacul dr mulutnya..so skrg apa lagi..di belakang kejayaan saya pon terdapat doa daripadanya..


Hajjah Norinni bt Hj Yaacob

Wednesday, 14 December 2011

Saya kantoi diet..Berkonferensi n berdinner sana sini

Salam sorri u guys lama x update..saya pergi berjalan2..terlalu excited ngan Penang..lagi satu, saya x bawak camera...kalo kat FB tu kawan2 je tlg tag gambaq2 saya..hehe..nanti krismas saya balik umah saya bawak kamera..nak taw??makanan di Penang mmg fantastik..dah la murah sedap..n bermacam2 lagi..saya tertarik ngan char keow teow , mee ketam..oh Allah..sedapnyer..pastu kan mggu lepas juga saya berjungle tracking..2 jam..buang lemak tapi yg masuk balik lepas tu banyak la pula...Pastu kan baru2 ni saya menyertai konferens..yg free..ditanggung..kat tentatif tu saya hanya nampak Lunch, Dinner, Breakfast..tu jer..hehehe.. tapi saya nk share dgn pembaca sekalian.. Ada seorg researcher dr Japan.. Dr Masaki Muramatsu..die ni genetician..so to make the story simple n mudah difahami,saya gunakan bahasa kampung je lah..bidang die ni metabolic syndrome..alah yg obesiti,darah tinggi, n kencing manis tu lah..die buat research atas satu gene yg kontrol metabolic syndrome ni..lupe dah nama gene tu CAL2 ape ntah..yg menariknye..he found that this gene is affected by the calorie intake..omg.. kehadiran gene tu bergantung pada kalori intake.maksudnye..kalo kite makan sikit, makin kurang la peluang kite utk dpt kehadiran gene tersebut..gene yg kontrol penyakit metabolic syndrome tu...saya dulunye ada nampak satu group ni yg makan kalori bawah 1600 sehari..nk taw cmne depa makan??pagi amik epal sebiji kupas kulitnye..tp bukan epal yg dimakan tapi kulitnya sahaja..lunch depa amik salad2 jer..pastu malam amik red meat la sikit..tp what is the most important and interesting to me..prophet Muhammad said to be intermediate..bersederhana kat apa jua..so Muramatsu kata, antara low calorie intake n medium calorie intake( sederhana) kesan die sama sahaja..x de beza mana pun.. Benarlah kata Muhammad SAW.. so nk kan healthy life,nk kurgkan risiko metabolic syndrome makanla besederhana kalo x mampu kurangkan makanan..

Tuesday, 6 December 2011

Bentuk fizikal Nabi SAW

Assalammualaikum..maaf lah lama x update blog ni..saya agak sibuk 2 minggu lepas sbb berpindah dr trgganu ke penang..saya dah pun pergi menjelajah Pulaunya..tp gambar x upload sbb x de usb..kih2..ok haritukan saya ada cakap nk bicara tentang fizikal nabi saw..ramai ingat Nabi ni cengkung kurus..bahkan tidak..nabi adalah tough dr segi penampilan fizikalnya..tanyalah sapa2 yg pernah bermimpi nabi..pasti jawapan sedemikian akan muncul drpd mereka.. Ha cakap pasal mimpi nabi ni, ada banyak cara untuk mimpi nabi,tapi kalo ahlul bait lagi senang n mudah utk mimpi nabi.. caranya, pertama sekali kena ada fikir atas ummat..rungsing, atas ummat ni sebagaimana nabi yg dulunya n kini pun masih rungsing atas ummat..ummati2 ummati2..tp ada seorang lama beritahu sape yg isap rokok mmg payah nk jumpa Nabi..wallahualam..Jadi berbalik fizikal nabi ni.."PERUTNYA X BUNCIT, DADANYA BIDANG, BILA BERJALAN MANTAP" Ikutlah nabi..sbb segala sunnah Nabi ada Nur tersendiri dan Nur Allah... Maka kita akan bercahaya2 pada penduduk langit.. Sunnah secara general terbahagi kepada 3..1)Surah 2)Sirah 3)Sarirah.. Surah adalah penampilan fizikal baginda seperti berjanggut, perutnya x buncit, and so on.. 2)Sirah adalah perjalanan hidup Nabi SAW sehari2 cth kalo masuk tandas nabi baca doa apa,kaki apa masuk,kaki apa keluar, pastu kalo ribut nabi stay kat mana..3)Sarirah adalah paling payah iaitu fikir rungsing atas ummat ini..Nabi mlm2 menangis atas ummat..tido bergenang air mata.. dadanya berbunyi seperti cerek air menggelegak..Begitu rungsing atas ummat..MashaAllah. Tuan2 doakan lah saya utk ikut kesemua sunnah nabi..tp sebenarnya nabi pun ada pola pemakanannya atau diet sendiri..saya pon x try lagi..nanti kite kupas dalam issue selanjutnyer...Jap saya bg link kat sape2 yg nk taw lagi pasal bentuk fizikal Nabi SAW..http://zubaidisulaiman.blogspot.com/2010/08/bentuk-fizikal-rasulullah.html

Sunday, 27 November 2011

Diet Rohani Vs Exercise Rohani

Assalammualaikum.. Hari ini ramai org ingat yg penting kesihatan jasmani..tp sebenarnya jasmani kite bergantung pada kekuatan rohani kite..contoh, bile rohani dicabut keluar, semua jasad tidak akan berfungsi, mata, tangan, otak, otot2 yg berketul..semua nya x berfungsi.. so yang penting sekarang bukan sihat jasmani sahaja tapi sihat rohani lagi penting!!! Kalo lah utk jasmani kite ada diet n aktiviti fizikal supaya jasmani kite kuat and tough..utk rohani apa yer??
Diet Rohani:
Makanan2 rohani termasuklah Solat,Zikir,Quran,Doa,Segala ibadah2 yang dikerjakan..portion die juge ada..maka utk tahu berapa jumlah yg perlu diconsume kite perlulah jumpa ustaz2 yang murshid dan belajar ilmu fadhail n ilmu masail..
Exercise Rohani:
Seringkali ramai terlupa exercise rohani..exercise rohani adalah mujahadah2 yg diterima oleh rohani semasa menjalankan usaha dawah.. Cube kite perhatikan..tiada seorang pun kekasih Allah yang begitu power jasmani n rohani die tidak melakukan usaha dawah.. Nabi Muhammad saw, Sahabat2, Tabien2, Wali2 Allah spt sheikh Abdul Qadir Jailani, Imam Ghazali, semua berdakwah atas jalan Allah.. Hasilnya Rohani n Jasmani mereka sangat power..nantikan dalam entri berikutnye saya akan terangkan betapa indahnye Jasmani fizikal Nabi Muhammad Saw..mesti kamu ingat nabi ni berfizikal kurus, cengkung, tapi TIDAK!!  Nabi seorang yang TOUGH.. Tapi walopun begitu nabi lebih tumpukan kepada kesihatan n kekuatan rohani..sehinggakan rohani Baginda begitu sihatdan mempengaruhi kekuatan n kesihatan jasmani

Wednesday, 23 November 2011

SAYONARA..perpisahan ngan student..

Minggu lepas mmg merupakan hari yg banyak saya kantoi diet sbb setiap malam student dari intake berlainan buat majlis perpisahan atas sebab saya akan berpindah tempat kerja.. sedih tu mmg sedih sbb this is my first experience in teaching which is my passion.. pantun lu sikit

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Kalau ada sumur di ladang
Boleh saya menumpang mandi
Kalau ada umur yang panjang
Boleh kita berjumpa lagi
Antara gambar2 menarik yg ingin saya paparkan..

Bersama depa2 yg comel.. Intake April


Saya memotong kek.mkn sikit je ye


Kesedihan bile mereka menyanyikan sebuah lagu khas utk saya


Intake Jan n Sept


Dipaksanya si nizam suap saya..patutlah tetibe panggil nizam..sikit je ye..sy berdiet


Aktiviti membakar ayam..baru je ari senin arituh...


Sebenarnya banyak hadiah2 yg saya dapat..tapi saya dah buke semua hadiah tu.. jadi, x cantik nk amik gambar kat sini.. terime kasih saya ucapkan pada semua student saya..hope kite berjumpe lagi di lain hari.. doakan saya di tempat baru yer.. i knoe the obstacles are always there for both u n me..

Tuesday, 22 November 2011

Does cold weather affect hunger??


Salam.. Sekarang telah masuk musim winter di Terengganu..Hujan merupakan satu rahmat dr Allah swt.. yang menciptakan begitu cantik hujan yg turun secara titisan..cube kalo turun mcm kite simbah air dari dalam baldi, x ranap rumah kite..tapi Maha Rahim Allah telah menciptakan hujan dgn sebegitu cantik sekali..Apabila hujan, kebanyakan maksiat akan berkurangan..Maksiat sekarang byk berlaku dgn motor..lelaki n wanita tanpa ada ikatan..bile hujan,kurg lah sikit mereka keluar..hehe.. Pesta2 yg x bermanfaat pun yg di buat outdoor pun berkurangan.. Bile kurg maksiat, sbb tulah makbul doa kite time hujan turun..amin..saya doakan kamu semua berjaya dunia akhirat.. Ok tp awas bg mereka yg ingin turunkan berat badan.. Anda mesti selalu dgr "time2 hujan ni lapar pule perut saya" Agak2 anda mengapa perkara sebegitu berlaku?? Hal ini adalah kerana apabila suasana sekeliling anda sejuk, macam kat trgganu ni skrg ckp pun keluar asap kat mulut, maka suhu badan kite pun akan jatuh.. apabila suhu badan anda jatuh, secara x langsung otak kite akan stimulate badan kite utk mencari haba.. antaranya menggesek tapak tangan, memakai baju sejuk, menggigil.. tapi kesan ini semua lambat utk mendapat kembali haba..Apa yg terpantas adalah dgn membakar makanan..maka secara 10%-20% haba akan naik..membakar makanan?? Oh no.. bg yg mengamalkan diet rendah Carbohydrate..rase2 kamu akan termakan juge carb tu sbb Carb boleh memberi haba yg paling baik utk badan..jadi macam mana those yg amalkan diet rendah carb nk stick with their programme?? Antaranya anda harus kenali dahulu bile otak kata "hoi,aku lapaq" adakah betul2 lapar, atau hanya dahaga semata2 sbb bile hujan ramai org akan kurg minum air.. so apa yg boleh buat adalah minum teh hijau panas tanpa gula.. kalo lapar juge barulah kite amik makanan yg panas.. yang sesuai adalah sup ayam..sup sayur..gantikan dgn ubi kayu n kopi o tu sbb kedua2nya mengandungi gula yg tinggi.. GOOD LUCK..mengantuk lah hujan2 ni...

Monday, 21 November 2011

How to diet & to go to the eating event like dinner..?

Asslamualaikum..pasti ramai yg berdiet pernah hadapi masalah ni..tgh kite ada aim,ada la dugaannya kan..nk berdiet tapi nk kena hadiri majlis kahwin la, dinner la..tapi bg yg amalkan diet atkins mudah..boleh je amik banyak ayam,ikan,daging asalkan rendah carb..tp masalahnye kat sini ada jugak kawan yg suruh amik nasi,mee hoon..nk tolak majlis org kan..so mcm mana?? ada tekniknye..
1) Amik juge mee hoon or nasi or carbo tapi dlm pinggan berlainan.. so tuan rumah nampak la kite amik nasi tu..pinggan lain kite letak la makanan atkins kite
2) Amik juge nasi tp kadar sikit jer..jgn mkn lagi..tp buat2 tipu mkn nasi tu..padahal x mkn pun nasi tu
3)Buat2 bz..alihkan percakapan n pandangan depa dr bercakap or stare at ur plate why not ckp pasal mende lain..
4)kalo semua cara x berjaya, kirenye spoilkan jelah diet aritu..kire cheat day..esok buat balik.. apa yg penting??KERJASAMA..ngeh2..apa yg penting kite nk applykan diet ni dlm kehidupan..dont call it a diet anymore call it lifestyle changing..GOOD LUCK!!
Bingkisan kali ini saya sediakan kerana students saya dipaksa makan mee hoon which is carbo when she is on her diet..

Sunday, 20 November 2011

10,000 steps begin with a single step..

Saya nk promot saranan kerajaan agar kite ni manusia sekurg2nye kena berjalan 10,000 angkah sehari..mcm mana??nampak mustahil tp segala yang mustahil akan jadi realiti kalo kite mulakan langkah pertama..pokok pangkalnye jangan malas.. tapi fadhilat berjalan kaki ke surau.. selangkah kite ke surau akan di ampun satu dosa,ditambah satu pahala,di angkat darjat satu darjat... solat ada 5 kali.. kalo 2 ribu langkah satu solat.. dah 10,000..katakan 1,000 langkah utk perjalanan pergi and 1,000 langkah utk perjalanan balik...kalo 10,000 langkah dah berapa pahala kite?? kalo berzikir 10,000 kali mampu ke??so bagi yg nk kurus secara sihat.. amalkanlah petua ni..konfirm2 dapat kurus,dapat pahala,dapat solat berjemaah lagi...


Sekadar gambar hiasan..xtvt berjalan kaki lagi seronok kalo beramai2..

Saturday, 19 November 2011

What r suitable exercises for a beginner to loose weight

Salam.. antara sebab why the fat one dont want to exercise and workout is because they ashamed of their physical appearance..yelah..badan berbonjol2 kalo berlari kan huduh nampaknyer..sumer bergerak2..sbb itu ramai yg berputus asa apabila berdiet sahaja..kerana diet tanpa exercise,kesan sgt lambat sehingga kadg2 tiada penurunan..utk itu senaman perlu dilakukan..tapi senaman jenis apa?? saya x mengesyorkan JOGGING utk kepada mereka yg OBES.. sbb jogging akan menyebabkan tekanan yg tggi pada lutut and kaki anda..malah mengakibatkan kecederaan yg serius dan anda mungkin x mahu bersenam dah lepas tu..exercise yg paling OK utk kite semua adalah RENANG or SWIMMING..tiada tekanan..lutut sume nyer ok..so kalo yg x pandai berenang??jgn risau..try naik beskal..Abes kalo x pandai naik beskal cmne?? paling afdhal n senang adalah BERJALAN KAKI.. sasarkan 10,000 langkah sehari.. insyaAllah turun berat anda nanti..ada byk jenis jalan kaki...ada yg sempoi ada yg kite panggil POWER WALK..so google it up guys..so bile dah ada penurunan berat badan sbyk 20% and anda dah rasa fit,x semput dah..boleh ke fasa seterusnya iaitu BERJOGGING.. selamat beramal yer..ingat exercise perlu dilakukan..

Wednesday, 9 November 2011

Pujian & Kritikan

Bismillahirrahmanirrahim.. Hanya pada Allah kite berserah jiwa n raga kite..kurus2 jugak..latihan fizikal mmg byk dilakukan utk kurus tapi bagaimana latihan rohani kite??perlu lebih lagi rohani..kalo kite boleh bagi masa utk fizikal kite selama 2-3 jam sehari..mengapa tidak utk rohani kite bg lebih lagi 2-3 jam ke atas..ok topik kali ini adalah berkenaan dgn pujian n kritikan..pagi ini saya menerima pujian dr en nizam.." eh, ko skrg makin fit aku tgk bentuk badan ko".. sy hanya tersenyum..tapi bile dihitung ditolak ditambah n dibahagi..lebih banyak kritikan yg saya terima dr pujian start masa mula2 nk berdiet..kalo kite buat ibarat bakul..ada 10 bakul.. 2 bakul utk pujian and 8 lagi utk kritikan..tapi seorang manusia tidak harus terpedaya dgn pujian mahupun kritikan dlm hidupnya...kalo org memuji kite terime org kritik pun kite terime..teringat kisah luqman al hakim bersama anaknyer.. mcm2 org kata..jadi org lain mmg mcm tu..kite buat cmni salah,buat camtu pun salah..last2 kite buat je apa yg kite rasa betul asalkan cara yg halal n mengikuti sunnah rasullullah saw..begitu juga dgn usaha dawah ada yg suke ada yg tidak tapi itu sumer atas pilihan masing2 asalkan kite istiqamah insyaAllah kite akan sampai ke tujuan kite..mcm saya utk fizikal saya saya target berat saya 65 kg..kalo istiqamah insyaAllah la akan berjaya..utk rohani pula sudah semestinya segala latihan rohani seperti keluar 3 hari,40 hari, 4 bulan adalah supaya setiap masa hati saya berada bersama Allah SWT..nampak sukar tapi kalo kena gayanya n ikut apa yg telah ditunjukkan oleh yg berjaya insyaAllah la kita akan sampai jua ke target kite...ingat ayat saya seterusnya.. we are what we eat...(physically and spiritually)

Tuesday, 8 November 2011

Firasat juge penting

Untuk saudara saudari memahami berkenaan firasat sila ke link ini..: http://thaqofah.com/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=70:firasat-mukmin&catid=13:tasauf&Itemid=10

Event 1 pukul 4.45 ptg
Saya dalam perjalanan utk balik ke kuala berang setelah bercuti raya haji..tp saya begitu berat hati utk balik..saya pun x tahu mengapa..perjalanan dr k.tgganu ke k berang mengambil masa 1 jam perjalanan jika menaiki bas..saya lebih sng menaiki bas awam sahaja..jadi trip ptg ada yg pukul 5 dan juga pukul 5.30..saya mmg jenis org yg pantas n tangkas..bile sampai stesen bas,bas tersebut dah bersedia utk bergerak tp entah mengapa hati saya x benarkan kaki saya melangkah dlm bas tersebut..dan saya rela membuang masa menunggu bas yg akan bergerak pukul 5.30 ptg..so dlm perjalanan , kami melalui sebuah bengkel yg besar n saya nampak ramai org di bengkel tersebut..im just wondering why there r so many people there..pastu terpacullah imej seakan2 bas pukul 5 tadi tu..rupe2nye bas tu tayar pecah n terpaksa tukar tayar n org yg ramai2 td tu adalah penumpang yg kepanasan berada dlm bas n keluar dr bas utk mengambil angin..Maha Suci Allah yg menggerakkan hati saya agar x menaiki bas tersebut..dlm thread sblom ni saya ada ckp kehidupan saya biasa smooth..tp ini semua di pandu oleh Allah swt jua..Kena banyak buat solat syukur..susah senang sumer syukur pada Allah..



Event ke -2 pukul 10.00 malam
Kawan saya si nizam tibe2 lapar..seperti diketahui umum..mmg musim perayaan kedai makanan x buka..so saya sebagai amir perjalanan telah memutuskan utk makan di KFC..lepas nizam tgk ramai org di sana..die seolah2 ragu2 utk makan disana tp saya tetap putuskan makan di KFC..sy suruh zam g order n saya sebaliknye pergi mengambil tempat duduk..setelah menunggu tibe2 si nizam buke citer.. " Ko taw.. tadi semua yg kat depan aku,ayam diorg x de..kena tggu 17 minit..tibe2 bile turn aku die letak ayam peha ko tu dlm snack box ko tuh..terkejut aku..aku ingat kite kena tunggu juge..saya rasa inilah kesan bermesyuarat bile dlm perjalanan..firasat n mesyuarat mmg x dpt dipisahkan..
KFC Kuala Berang


Event ke-3 pukul 7.50 pagi tadi
Kami semua bersiap2 nk pergi kerja..tibe2 saya teringat saya tertinggal dompet..so saya masuk kembali utk dpt kan dompet..sebelom saya amik dompet tu,saya teraba poket seluar saya..mashaAllah saya rasa ada duit dlm poket saya n saya telah tunjuk duit tu pada si nizam..terkejut kami..mungkin duit tu saya lupe nk keluarkan lama2 dulu..atau mungkin Allah masukkan dari kahazanah ghaib..hehe..tp apa yg penting sini..katakan saya x bwk dompet tadi mmg x jadi masalah utk beli makanan..maha Suci Allah..

Event ke-4 sekarang
Saya rasa berat saya naik setelah beraya..tup2 mmg betul bile timbang tadi naik 2 kilo menjadikan berat terkini 82 kg... x per..nanti back on track...

Wednesday, 2 November 2011

Martabat manusia di sisi Allah...

Salam dan hello utk semua pembaca2 yang budiman..hari ni saya masih lagi berdiet..mlm td saya makan ikan bakar n minum air suam sahaja..ingat yer..diet saya adalah diet low carb bukan low calorie..so makanlah byk mana pon ikan x per asal jgn mkn nasi n air manis.. ok..kami pergi sesudah solat isyak berjemaah... ikan sana mmg segar2..hidup2 lagi..menu kami.. ikan talapia bakar..ikan pari bakar..sup belut..n sotong celop tepung ( yang ni bukan diet low carb ye sbb ada tepung).. So apa yg membuatkan hati saya terdetik..maha suci Allah yg jadikan manusia.. tgk yer..saya pilih2 ikan..mula2 ikan tu hidup n kemudian ikan tu akan mati setelah dibakar n dimakan oleh saya..cume saya terfikir atas iman n amal..kalolah Allah jadikan idup manusia ni seperti ikan tadi..kite dipilih2 oleh makhluk lain..let say saya lah tgh duduk2 tgk tv bersama keluarga kemudian dtg makhluk lain pilih saya n makan saya sbb sy gemuk..kih2..lepas terpikir cmni..sya pikir balik..kite ni x pernah dimakan oleh makhluk lain cume kite je memakan mereka..baik haiwan baik tumbuhan...menunjukkan semua makhluk dijadikan Allah utk berkhidmat pada kite tapi kite nk berkhidmat pada siapa??itu persoalan.. tgk n baca balik..sbb setakat ni kite x pernah dimakan cume memakan adakah itu bermakna kite seorg boss??ya boss pada semua makhluk tersebut tapi hamba kepada Tuhan yg menciptakan semua makhluk tersebut.. Tapi walopun Allah tuhan kite,Dia x pernah makan kite..maha Suci Allah..apa yang Allah mahukan adalah kite bersamaNya tika susah atau senang.. utk itu usaha perlu dibuat..keluar jalan Allah..  sbb dgn keluar jalan Allah barulah kite tahu walopun Allah boss kite,Allah x pernah makan kite macam saya makan ikan tadi..renung2kan..

Ikan ni sumer berenang hepi bersama keluarganya

Last2 sumer dah jadi makanan saya..ngeh3x..

Saturday, 29 October 2011

Malam sekalung budi KIST

Salam..x sempat nk update..sgt bz menghadiri dinner company..masa dinner tu saya x amik pon nasi n air manis..tp mmg makan byk..kambing,ayam,ikan..air pule kopi tanpa gula..keputusannya..keesokannya saya timbang berat saya x naik pon..kat sini saya upload sikit gambar2..

Amacam..perut x bonjol dah macam dulu..terbonjol2..

Bersama mama MLT..rezeki anak mlm tuh die dpt cabutan bertuah sebuah pambakar roti

Menaiki tangga..

 Suke tgk mug ni..cantik giler..doorgift yg kami dpt

Mamat ni naik pangkat jadi CEO..tu yg bergambar kenangan..selamat menjalankan tugas eh sopi..


Bersama budak sabah..simple je kan..tema malam tu islamik kontemporari..

Tuesday, 25 October 2011

Gemuk vs susut

Alhamdulillah..seperti yg dijanjikan..saya akan paparkan gambar saya sebelom amalkan diet iaitu seberat 98kg..

Ni berat 98kg..

Yg terbaru masa konvo...

So tgk la sendiri hasilnye..berat ni 81kg..tgh nk turun lagi smpai 65kilo

Wednesday, 19 October 2011

How to weigh urself??

Assalammualaikum...harini saya nk bercakap mengenai bile nk timbang berat badan kiter..pada hemat saya waktu paling sesuai adalah ketika bangun dr tidur..pada waktu itu kesemua otot kite relax n tgh berada dlm keadaan rehat selain tidak diganggu oleh berat2 yg lain seperti berat makanan dan sebagainyer..n bile dah timbang waktu itu..anda harus stick n istiqomah pada waktu itu sahaja..selain menggunakan penimbang yg sama..barulah bacaan kite akan precise..namun ketika saya membuat project research saya..saya mendapati ukuran berat bukanlah satu parameter yg sesuai utk mengukur tahap kekurusan sesorang..pada saya yg penting adalah saiz anda..weight doesnt matter..contoh seorang yg byk muscle sudah tentulah berat die akan bertambah sekadar dgn musclenyer..lagi contoh seorang yg berat tulang sudah tentulah seorg pemalas sekadar dgn pepatah melayunyer..kih2... tp kadang2 ukuran berat juge boleh jd parameter utk kite tahu kat mana dah kite berada dalam proses penurunan berat badan nie..selain itu, anda juge boleh melihat perubahan apabila baju anda semakin besar..kih2 ayat poyos.. so sekarang anda patut ada alat penimbang dan juge pita ukuran yg tailors pakai tu utk ukur badan anda..bak kata pepatah ukur baju di badan sendiri.. =)

Penimbang kalo boleh satu sahaja


Ini yg anda patut ada..lilitlah nk lilit celah mana..pinggang,peha,betis,lengan..

Tuesday, 18 October 2011

Semangat membara tapi..

Salam..arini berat masih statik tiada penurunan..tp x pelik pon sbb mggu ni sy banyak naik motor berbanding seblum ni yg g office pon berjalan kaki..balik office jalan kaki..g surau jalan kaki..skrg g kelas je jalan kaki yg lain naik motor..al maklumlah.. motor nouvo lc si nizam tu dah sampai..so tumpang la sekaki naik..agak2 bile lar nk kurus ni..

Monday, 17 October 2011

4 hari lagi ke konvo

Hmm..nampaknye saya masih di tahap 81kg..walaubagaimanapun saya akan berusaha lagi kerana masih ada 4 hari utk turunkan berat badan.. tp perlu diingati tiada jalan singkat dlm proses menurunkan berat badan..hmm..jadi hari khamis ni baru saya start shopping..x sabar nk tahu apakah saiz baju saya terkini..hari tu xxl kadang2 xl.. so sekarang harap2 dapat l pon jadilah..sebulan lagi misti dpat m..kih2..

Saturday, 15 October 2011

Mencari keabadian cinta..

Asslamualaikum..maaf lama x update blog saya..saya agak bizi sikit..lebih2 lagi budak2 tgh final.. baru2 ni semasa saya hendak pulang ke rumah sewa di kuala berang dari kuala terengganu..saya menaiki bas awam..dan duduklah satu kapel cine didepan kerusi saya..mule2 mereka bersahaja tapi akhirnye mereka telah membuatkan saya jelik dgn sikap mereka..mereka bercumbuan di dalam bas di depan saya..i was like..OMA..oh my Allah.. tapi nak nasihat cmne sbb depa ni adalah bukan islam..at least respect me as a human..bukan semua org suke aksi2 sebegitu..tuan2 yg dirahmati Allah..dunia hanyalah sementara..akhirat kekal selamanya..seorg yg dibuai dan dilanda cinta mmg akan lupekan seglanya2 dan mereka x akan endahkan dan hiraukan org lain lagi..apa mereka tahu hanyalah terus lemas dalm cinta yang mengasyikkan..begitu juge kalo kite bercinta dgn Allah..kite x kan hiraukan lagi tohmahan dr org lain..yg penting diri kite terus istiqamah dgn usaha2 ugama..mlm2 akan bercumbuan dgn Allah..bile x buat dakwah n berzikir,terasa seperti merindukannya.. Allah lah cinta abadi kite..setakat mana kite nk cintakan seseorang??tapi Allah terus mencintaimu..ketika sadar mu ketika lenamu..Allah terus memerhatimu..semalam saya mendengar satu fakta dr radio yg mengatakan sehari manusia akan bertutur sebnyak 18,000 perkataan sehari..so saya tinggalkan pembaca dgn soalan yg mendalam.. berapa banyakkah mulut kite bercakap memuji kebesaran Allah..Allah..Allah..Alllah...

Wednesday, 12 October 2011

Perpindahan..

Mlm tadi saya berpindah rumah..nak dijadikan citer..pindah umah kat taman yg sama jer..kih2.. tgh2 pindah tu..bawak la sekali ampaian jemuran baju yg beroda tue..setiap kali jalan mesti ada jer pakaian yg jatuh..tp ada sorg mamat tu x mgaku yg jatuh tu die punyer..hamboih agak2 la kecik kot..x kan la saya punyer kan..last2 mgaku juge la die punyer..agak2 kamu apakah itu??kih2..sensored..so dah pindah sumer2 ill be staying here for 2 months before moving again to Bertam..mmg idup ni satu persinggahan je kan??sekejap kat trgganu,sekejap kat KL sekejap kat selangor,sekejap kat p.Alam sekejap kat kuala berang.. tibe masa kite akan berpindah..begitu juge halnye dgn dunia..lepas abes rezeki kite kat dunia ni,kite akan berpindah ke alam lagi satu..so kat sana pule kite akan amik rezeki kite..samaada rezeki kite kat sana best atau tidak semuanya bergantung pada kasih sayang Allah... Yang penting kite kena selalu berpindah n berhijrah dr yg buruk kepada baik.. mcm jemaah tabligh,lepas 3 hari pindah route tp x de org nk ikut keluar..kih2..


Sekadar gambar hiasan... Sumber: http://keranacinta.files.wordpress.com/2009/12/hijrah.jpg

How to break pleateau..

Assalammualaikum..kabare??kih2..pernah suatu ketike dlm journey saya menurunkan berat badan,berminggu2 berat saya x turun.. statik je ditangga 85kg..so apa yg saya buat??saya pun x tahu apa saya buat cume mengamalkan je diet itu secara istiqamah..walopun saya bersenam sampai berpeluh2 masih x de apa2 penurunan..sehinggalah baru2 ni saya sgt bz dan mmg memerlukan saya banyak berjalan..sila perhatikan yer..byk berjalan bukan maksudnyer jalan laju2 sampai peluh keluar berderai..tapi jln yg slow2 tp mmg kena berdiri lama..cthnye baru ni terlibat ngan event konvokesyen tempat kerja saya,lepas tu jaga budak2 exam..so skrg saya tahu bahawa..utk penurunan berat badan..kite perlu banyak berjalan..mcm tai chi la..nampak lenggang2 je tp mereka semua kurus kan??betol x??dan mmg amalan sunnah utk berjalan 40 langkah selepas makan..bukan itu sahaja, Nabi s.a.w lah yg paling byk berjalan menyebarkan dakwahnyer.. dan kalo anda mahukan pahala,banyak2lah buat ghast..ghast dalam bahasa parsi..dlm bahasa arab bermaksud ziarah..menziarahi manusia semata2 utk bercakap kebesaran Allah n mengingati alam akhirat..bukan pahala sahaja anda dpt malahan kesihatan pun anda akan dapat..ok..so saya masih seperti biasa makan lauk pauk yg tiada carb..n hanya mengambil carbohidrat less than 20g..air masih 3 L..tapi kadang2 saya diserang orang mengatakan yg saya hilang itu adalah berat air dan juge berat otot..saya x mahu berkata apa2 biarlah bentuk badan menjawab segalanya..mcm mana nk hilang air sedangkan saya minum 3 L air sehari??air mcm mana nk hilang otot kalo pagi makan sosej,tghari makan ayam..malam makan telur dadar.. sup ayam lagi??kih2..biarkan mereka yg jeles terus berada dalam kegemukan yg nyata...saya x kan letakkan lagi gambar saya..tggu sehingga saya pergi ke Konvo UiTM 21 aribulan 10 ni..baru saya amik gambar..n anda semua boleh compare perubahan bentuk badan saya..sekarang berat saya 81kg..baru je saya post 82 kg baru2 ni kan..hehe..saya mensasarkan 75kg apabila menjelang konvo..saya pun x tahu samada saya mampu atau tidak mencapai target..tp waloapapun..there is no shortcut in loosing weight..ingat tue..jgn p makan pil2 menguruskan badan..kalo nk ilang berat biarlah natural way...saya pernah cakap kat fazli iaitu kawan saya..loosing weight is like a piece of cake..but to maintain it is very difficult...so nantikan mggu depan dpt x saya sasarkan 75 kg..

Monday, 10 October 2011

Antara kawan2 yg susah senang bersama...


Bersama budak sabah..really survivor.. nama die si haili..kih2.. Seorang yg berjaya dalam apa jua yg dilakukan namun saya dah cakap.. ur path n my path r different..ur path mesti byk cabaran n my path is really smooth..kih2..n he admit it coz he is a survivor...El..


Ha..ni pule..tgk mata die tu..mmg menyakitkan hati kan..kih2..inilah yg selalu bergaduh ngan saya..apa yg saya ckp mesti dibangkang n apa yg die ckp mesti saya pule x setuju..masing2 x sekepala..tp usaha ugama yg menyatukan kami..hehe..itu lah liey


Ha yang ni pule saya boleh describekan sbg misteri, bernama nabil..kite x tahu apa yang dipikiri nyer..walopun kite mencube menerangkan sesuatu dgn penuh perhatian dan bersemangat..last2 die akan tanya "Apa ko ckp tadi??"


Ha..yg tgh tu si safrizal..suke betul die pukul curi kat bontot saya mlm2..sifat sfrizal ni suke marah..tp lepas dah marah mesti die x sng duduk n p minte maaf ngan saya mlm tu jugak.. yg hujung sekali tu si nizam.. yg ni no komen la..nanti kena marah pule saya sbb sy skrg bekerja bersama beliau..

Sebenarnye banyak lagi kawan2 saya tp antara mereka semua, kami berenamlah yg banyak susah senang bersama..saya syg sumer kawan2..so jgn ada yg terasa ok.. kalo saya ada masa nk juge sy upload gambar2 kamu tp terlalu ramai.. 

Diet ke konvo 2..

Saya dah kire ada lebih kurang sebelas hari je lagi sebelom ke konvo..so mcm mana ceritenyer diet saya sekarang???diet saya sekarang msih lagi diteruskan and ada satu berite gembire iaitu pagi tadi saya telah kehilangan sekilo lagi..menjadikan berat saya terkini adalah 83 kilogram...agak2 berapa lah berat saya masa konvo yer??usaha2 yg dilakukan masih sama iaitu aerobik sblom g kerja n kontrol makan..x amik nasi n air manis n kuah2..cume mkn sayur,n also the lauk pauk..tapi still saya menurunkan berat badan..n saya make sure saya minum 3 liter sehari air..kih2..so itulah rutin saya sekarang..dulu ada org condemn cara diet saya salah??i was so shocked..tp yg bercakap tu pon badan mcm grizzly bear.so saya diam jer biar bentuk badan yg menjawab segalanya..baju saya pon dah makin membesar..saya x nk beli lagi baju baru sbb takut membazir..nanti nk pergi dinner office barulah beli baju baru..nantikan..sorry sgt sy x leh upload gambar2 lagi sbb kamera x bawak kabelnyer..tp saya menjemput anda semua ke arah obesiti sifar..u r what u eat..n kalo nk kurus biar secara natural..bak kata kawan saya si haili.."ni natural ke x ni?"..hehehe

Menjadi pengawas peperiksaan..

Semalam sepatutnyer saya x bertugas utk menjaga student tapi adalah seorg kawan saya ni namanya nizam..gatal2 g ajak saya bertugas..saya mmg suke kantoikan student yg meniru..kih2..mule2 saya akan check sahsiah rupe diri..besenyer pelajar lelaki saya akan suruh g tuck in baju mereka..bile dah start sumernyer..saya apalagi duduk senyap2 kat belakang n memerhati gelagat depa berexam..yg jeling2 saya bg jer tapi kalo yg sah2 ko nk meniru mmg x dpt dibiarkan lah..so apa saya buat saya g senyap2 kat depa..tetiba dah terpancul kat depa apa agaknye reaksi depa??terkejut beruk lah..kih2..sy suke buat cmni..jadi sebenarnya bukan ini yg saya nk cerite..tp saya nk kongsikan bagaimana utk mendapat pahala dalam dewan peperiksaan..pertama..bile berjalan setiap langkah kite sebut Allah..Allah..Allah..dlm hati secara x langsung kite sudah berzikir..selain itu kite juga dpat exercise.. lepas dah bina hubungan dgn Allah..kite bine hubungan sesama makhluk iaitu dgn mencari apa2 barg yg student jatuhkan ke lantai n letakkan balik atas meja mereka..cthnye pembaris,pemadam n sbgainyer..yg best adalah bile muka mereka mgucapkan terima kasih pada kite kerana telah membantu mereka..selain itu ketika kite tgh duduk kite bole menghabiskan zikir 300 pagi n 300 ptg kiter..ouh..saya x sangka yg saya akan menjaga exam..bile jaga exam baru kite tahu apa pandangan dr kaca mata seorg yg menjaga exam..sebelom ni kalo meniru kite ingat depa x nampak kite..tp boleh kata saya nampak segala yg berlaku..kih2..cume malas nk amik kisah...kih2..maksudnyer dulu time belajar..agak2 depa nampak x kalo saya jeling2 kawan saya???kantoi!!

Sunday, 9 October 2011

Hari Konvokesyen atau Hari kejadian

Salam.. Hari kejadian ni ayat kawan saya si hairi..kih2..hairi ni kelakar juge orgnye..so apa yg berlaku pada hari kejadian..sy seperti biasa lepas sampai sy akan cari makanan dulu..sape x mkn rugi ouh..buffet yg berharga rm15 satu kepala..so saya mkn sikit je nasi lemak sbb takut terber...kih2..so lepas mkn saya jaga n jemput hadirin utk masuk ke dewan..menggunakan skill saya sbgai PRO ketika bertugas di blood bank dulu..mmg saya suke duk depan2 pintu ni..tp apa yg mengharukan saya..en mansor ceo saya sendiri yg menolak wheel chair ibu bapa masuk kedewan..kalo lah ibubapa tersebut tahu die sorg naib presiden mesti terkezut..kih2..inilah nilai2 yg kite nk cari..so apa terjadi..sy ditugaskan menjadi usherer utk ahli akademik bg perarakan masuk n keluar dewan..so saya kena organized kan depa2 yg veteran...mmg agak payah nk layan karenah depa tp kite kena pandai..x leh terlalu strict sbb depa sume org tue..kih2..so layan jer..yg penting sumer masuk dewan dlm keadaan bergaya..so saya jalan mmg ikut gaya yg belajar dlm ergonomic..tp kelakarnye masa rehearsal ada staff tunjuk cara jaln tapi jalan die adalah jalan kawad..kih2..nasib baik la saya ada nornizam utk tgk cara saya jalan betul ke x ikut ergonomicnyer...so masa kt luar tu..ada lah KJ Shariah tanya saya "Ente dr mana"? ah sudah.. sy bukan ustaz saya cume ditugaskan baca doa..dlm hati nk je tiru citer karipap2 cinta..ana dr al-azhar..kih2 tp x tergamak..so sy sebut lah.. "Saya dr makmal Ferubatan" bunyilah arab2nye sikit..terkejut la depa..kih2 nk wat cmner dah CEO yg suruh setelah ditolak berkali2..so seperti biasa saya pon baca doa bile dh masuk dgn penuh syahdunyer..mmg rasa lain la hari konvo tu..sebak juge sy tgk ibubapa dtg dr jauh..sume nampak dlm keadaan x berada..so adalah satu kump.koir ni..student sini jugak..depa dendangkan lagu kasih ayah ibu..mmg sedih gile lagu tu..touching..saya mule2 buat2 sebak..last2 air mata saya berjurai..kesnye bile kamera fokus muke2 mak ayah org susah..mmg sedih..pastu ngan lirik semua...n saya perasan ramai yg menitiskan airmata..termasuk presiden sekali..mmg x tahan sebak...jadi moralnye disini,cintailah ibu bapa anda..gembirakan mereka selagi mereka ada..so lepas tu..kami mendapat pujian dr pihak pengurusan sbb majlis konvo kali ni paling terbaik setakat ini..ikut tentatif abes kul 2 tp kami manage setelkan semua kul 11.25 pagi..alhamdulillah..jadi agak2 korg saya kat mana lepas abes semua tu??mestilah saya kat buffet..utk tghari buffet berharga rm35 satu kepala.so saya duduk situ puas2 sehingga saya rasa saya mkn berbaloi ngan rm35 tu..meja tu saya duk lama tp org lain silih berganti sbgai peneman saya di meja tersebut..apalah nasib ustaz sulaiman...hehe

Balik dari rehearsal...

Kami dtg awal n pulang lewat untuk memastikan perjalanan konvo budak2 ni berjalan lancar keesokan harinya..dtg seawal pukul 6 n balik selewat pukul 7 mlm..nk dijadikan citer perjalanan kami dr Taman Tamdun Islam ke tempat kerja kami mengambil masa 1 jam lebih sikit je..tp bile time mlm2 n maghrib2 cmni taw la traffik cmne kan..n kami masih belum bersolat maghrib..so saya ingat driver bas kami akan berhenti di surau2 yg berhamoiran di tepi jalan..tp setelah jam pukul 7.45 bus masih x berhenti membuatkan saya bingkas bangun bertanya pada abang driver untuk turun berhenti..sebenarnya..inilah masalah yg sering dihadapi oleh penumpang2 bas apabile bas x berhenti untuk bersolat..alasan mereka adalah mengejar masa,x de parking and sebagainye..ini terjadi disebabkan mereka x bersolat n malu jikalau org mengetahui mereka x bersolat..dan penumpang pon takut untuk bertanya pada driver bas utk berhenti..pada saya..ini sudah menjadi amalan saya iaitu apabile pergi kemana2 sahaja apabile driver bas x berhenti,saya akan meminta beliau berhenti sekejap utk bersolat..dan mengajak driver bus sekali utk bersolat..sebenarnya solat sudah dipandang anteng oleh semua masyarakat sedangkan kalo tertinggal solat maghrib ni mcm mana lagi kite nk cari balik??ingat..masa x leh diundur kembali..solat la sejuta kali pon maghrib x kan dapat maghrib yg terlepas tu..masalah biasanya terjadi kat solat maghrib n subuh..disebabkan masa singkat..pada saya penumpang2 bas tidak harus senyap membisu n takut untuk turun bersolat..sbb ini adalah kewajipan kite semua...kite sangka baik dgn pemandu bas maka die dgn baik hatinye akan turunkan kite utk bersolat..jgn riso die pon Islam juge tp belom sampai hidayah..sy x sanggup utk berada dalam bas yg semua penumpang x bersolat..terasa mcm kemurkaan Allah sgt dekat.. buatnye bas kite accident cmne nk jawab depan Allah??jadi renungkan2 dan beranikan diri utk minta bersolat dalam perjalanan..segala yg tertera hanyalah utk nasihat penulis semata2

Hari rehearsal Konvokesyen

Salam babuji..lamanye x update blog sbb sy sibuk n bz dgn persiapan Hari konvokesyen di Dewan Konvensyen Taman Tamadun Islam..gambarnye nanti saya upload sbb skrg x de kabel utk upload..jadi mmg la best sgt.. rehersal kami..persiapan dibuat sgt teliti dan guess what??ape tugas saya disitu??tugas saya adalah pembaca doa..jadi nk dijadikan citernye..sumer org kat sini memanggil saya ustaz walopun saya tiada ijazah dlm bidang shariah ke islamic law ke tp tetap di panggil ustaz dan saya sudah mengelak utk membaca doa sbb bg saya ustaz lah yg paling layak membacanya..siapakah saya..tp pihak atasan tetap mahukan bacaan saya..nk dijadikan citernyer..kerusi saya di tempat vip..terkejut saya..saya pun x tahu apakah yg saya buat sehingga saya dapat duduk tempat vip..kih2..tp rezeki la kan..depan sekali saya duduk..semasa rehearsal adalah beberapa org bertanya bolehkah saya membaca doa,intonasi semua..tp sy tetap berdiam diri sbb saya semenjak sekolah adalah seorang yg aktif dgn aktiviti syarahan,tafsir,sajak,pantun jadi gaya dan intonasi sesuatu bacaan sudah menjadi makanan saya..dan bile org atasan menguji saya sangkaan mereka tidak meleset apabila saya mendapat pujian dr CEO..dan mereka berkata bagus..sebutan,intonasi sebiji2 jelas katanya..tapi bukan itu yg saya banggakan..saya cume berfikir sejenak betapa dunia pekerjaan memerlukan kekuatan iman..rehearsal diadakan hari jumaat..kdg2 sy kesian tgk staff2 mereka begitu bertungkus lumus utk bersiap kearah kesempurnaan..tp syg sejuta ribuan kali sayang apabila waktu solat tidak diendahkan dan dilambat2 kan..alasan mereka adalah sbb boss ada disini..i was like hello..boss pon berugama islam..x kan la die nk marah kalo p solat..so bile bekerja ni..kena pandai2 curi masa la utk bersolat..saya tinggalkan dengan persoalan yg mendalam..siapakah boss kita yg sebenar???

Thursday, 6 October 2011

Berdiet utk ke konvo

Alhamdulillah..setakat ni saya telah memulakan program diet utk menguruskan berat badan..dan saya menggunakan Atkins diet.. setakat ni alhamdulillah saya telah berjaya mengurangkan 14 kg.. sbelom ni saya ada juge nk turunkan berat tapi x berjaya sbb x tahu teknik yg sebetulnyer..jadi saya kongsikan sedikit..teknik saya adlah low-carb..maksudnye saya amik sedikit sahaja carb iaitu dlm lingkungan 20g ke bawah..mula2 mmg payah..so utk peringkat permulaan saya menunaikan solat 2 rakaat memohon pada Allah agar dikuruskan saya secara sihat..kemudian saya cut minuman manis slow2..dr satu gelas air manis sehari kepada tidak langsung meminum air manis...sekarang saya minum air masak sebanyak 3 L..mmg utk kurus kite perlu minum banyak air..sbb air akan menjadi pemangkin dlm proses ketosis iaitu proses dimana badan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga..kemudian dr first day sy start mmg sy x leh buang nasi so sy mkn dlm amount yg sedikit..lama2 sy dah x mkn nasi..yg sy amik adlah hanya protein..perlu diingat diet saya adalah diet low carb..bukannya low calorie jadi saya bebas makan apa shj yg bergoreng..n sy masih turun berat..dulu sy terlalu rigid n strict sehingga terpaksa berlapar..nk mkn sup shj or nk makan yg rebus shj..sbb tu lah jd tekanan perasaan utk mkn byk lagi tu pada keesokan hari..hehe..diet dulu salah sbb masih amik gula..so senam la byk mana pon,body hanya bakar gula2 yg kite amik tadi..bukannye lemak kite..teringat kawan2 saya selalu marah saya suruh saya bersenam..ada seorang kawan saya nama die liey selalu dengki ngan saya..kalo pagi2 saya tido mesti kena cubit..so terpaksa lah sy bersenam..tp walopun bersenam berat x dpt turun pon dr tangga 90kg..menyebabkan saya putus asa..jadi sapa2 yg nk kurus boleh bertanya pada saya..bg saya menguruskan badan adalah satu seni..

Wednesday, 5 October 2011

testing2..Bismillahirrahmanirrahim

Allah kuasa makhluk langsung x kuasa..salam babuji..kih2..ini adalah permulaan pertama saya utk berblogging..sy x mengharap apa2..sekadar utk berkongsi pengalaman n ilmu..so dlm entri seterusnya sy akan ceritakan perjalanan saya dlm 2 bulan menurunkan berat badan..setakat ni dah 14 kilo hilang..kih2..nanti..Allah kuasa makhluk x kuasa..

Template by:
Free Blog Templates