Wednesday, 14 December 2011

Saya kantoi diet..Berkonferensi n berdinner sana sini

Salam sorri u guys lama x update..saya pergi berjalan2..terlalu excited ngan Penang..lagi satu, saya x bawak camera...kalo kat FB tu kawan2 je tlg tag gambaq2 saya..hehe..nanti krismas saya balik umah saya bawak kamera..nak taw??makanan di Penang mmg fantastik..dah la murah sedap..n bermacam2 lagi..saya tertarik ngan char keow teow , mee ketam..oh Allah..sedapnyer..pastu kan mggu lepas juga saya berjungle tracking..2 jam..buang lemak tapi yg masuk balik lepas tu banyak la pula...Pastu kan baru2 ni saya menyertai konferens..yg free..ditanggung..kat tentatif tu saya hanya nampak Lunch, Dinner, Breakfast..tu jer..hehehe.. tapi saya nk share dgn pembaca sekalian.. Ada seorg researcher dr Japan.. Dr Masaki Muramatsu..die ni genetician..so to make the story simple n mudah difahami,saya gunakan bahasa kampung je lah..bidang die ni metabolic syndrome..alah yg obesiti,darah tinggi, n kencing manis tu lah..die buat research atas satu gene yg kontrol metabolic syndrome ni..lupe dah nama gene tu CAL2 ape ntah..yg menariknye..he found that this gene is affected by the calorie intake..omg.. kehadiran gene tu bergantung pada kalori intake.maksudnye..kalo kite makan sikit, makin kurang la peluang kite utk dpt kehadiran gene tersebut..gene yg kontrol penyakit metabolic syndrome tu...saya dulunye ada nampak satu group ni yg makan kalori bawah 1600 sehari..nk taw cmne depa makan??pagi amik epal sebiji kupas kulitnye..tp bukan epal yg dimakan tapi kulitnya sahaja..lunch depa amik salad2 jer..pastu malam amik red meat la sikit..tp what is the most important and interesting to me..prophet Muhammad said to be intermediate..bersederhana kat apa jua..so Muramatsu kata, antara low calorie intake n medium calorie intake( sederhana) kesan die sama sahaja..x de beza mana pun.. Benarlah kata Muhammad SAW.. so nk kan healthy life,nk kurgkan risiko metabolic syndrome makanla besederhana kalo x mampu kurangkan makanan..

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates