Saturday, 29 October 2011

Malam sekalung budi KIST

Salam..x sempat nk update..sgt bz menghadiri dinner company..masa dinner tu saya x amik pon nasi n air manis..tp mmg makan byk..kambing,ayam,ikan..air pule kopi tanpa gula..keputusannya..keesokannya saya timbang berat saya x naik pon..kat sini saya upload sikit gambar2..

Amacam..perut x bonjol dah macam dulu..terbonjol2..

Bersama mama MLT..rezeki anak mlm tuh die dpt cabutan bertuah sebuah pambakar roti

Menaiki tangga..

 Suke tgk mug ni..cantik giler..doorgift yg kami dpt

Mamat ni naik pangkat jadi CEO..tu yg bergambar kenangan..selamat menjalankan tugas eh sopi..


Bersama budak sabah..simple je kan..tema malam tu islamik kontemporari..

Tuesday, 25 October 2011

Gemuk vs susut

Alhamdulillah..seperti yg dijanjikan..saya akan paparkan gambar saya sebelom amalkan diet iaitu seberat 98kg..

Ni berat 98kg..

Yg terbaru masa konvo...

So tgk la sendiri hasilnye..berat ni 81kg..tgh nk turun lagi smpai 65kilo

Wednesday, 19 October 2011

How to weigh urself??

Assalammualaikum...harini saya nk bercakap mengenai bile nk timbang berat badan kiter..pada hemat saya waktu paling sesuai adalah ketika bangun dr tidur..pada waktu itu kesemua otot kite relax n tgh berada dlm keadaan rehat selain tidak diganggu oleh berat2 yg lain seperti berat makanan dan sebagainyer..n bile dah timbang waktu itu..anda harus stick n istiqomah pada waktu itu sahaja..selain menggunakan penimbang yg sama..barulah bacaan kite akan precise..namun ketika saya membuat project research saya..saya mendapati ukuran berat bukanlah satu parameter yg sesuai utk mengukur tahap kekurusan sesorang..pada saya yg penting adalah saiz anda..weight doesnt matter..contoh seorang yg byk muscle sudah tentulah berat die akan bertambah sekadar dgn musclenyer..lagi contoh seorang yg berat tulang sudah tentulah seorg pemalas sekadar dgn pepatah melayunyer..kih2... tp kadang2 ukuran berat juge boleh jd parameter utk kite tahu kat mana dah kite berada dalam proses penurunan berat badan nie..selain itu, anda juge boleh melihat perubahan apabila baju anda semakin besar..kih2 ayat poyos.. so sekarang anda patut ada alat penimbang dan juge pita ukuran yg tailors pakai tu utk ukur badan anda..bak kata pepatah ukur baju di badan sendiri.. =)

Penimbang kalo boleh satu sahaja


Ini yg anda patut ada..lilitlah nk lilit celah mana..pinggang,peha,betis,lengan..

Tuesday, 18 October 2011

Semangat membara tapi..

Salam..arini berat masih statik tiada penurunan..tp x pelik pon sbb mggu ni sy banyak naik motor berbanding seblum ni yg g office pon berjalan kaki..balik office jalan kaki..g surau jalan kaki..skrg g kelas je jalan kaki yg lain naik motor..al maklumlah.. motor nouvo lc si nizam tu dah sampai..so tumpang la sekaki naik..agak2 bile lar nk kurus ni..

Monday, 17 October 2011

4 hari lagi ke konvo

Hmm..nampaknye saya masih di tahap 81kg..walaubagaimanapun saya akan berusaha lagi kerana masih ada 4 hari utk turunkan berat badan.. tp perlu diingati tiada jalan singkat dlm proses menurunkan berat badan..hmm..jadi hari khamis ni baru saya start shopping..x sabar nk tahu apakah saiz baju saya terkini..hari tu xxl kadang2 xl.. so sekarang harap2 dapat l pon jadilah..sebulan lagi misti dpat m..kih2..

Saturday, 15 October 2011

Mencari keabadian cinta..

Asslamualaikum..maaf lama x update blog saya..saya agak bizi sikit..lebih2 lagi budak2 tgh final.. baru2 ni semasa saya hendak pulang ke rumah sewa di kuala berang dari kuala terengganu..saya menaiki bas awam..dan duduklah satu kapel cine didepan kerusi saya..mule2 mereka bersahaja tapi akhirnye mereka telah membuatkan saya jelik dgn sikap mereka..mereka bercumbuan di dalam bas di depan saya..i was like..OMA..oh my Allah.. tapi nak nasihat cmne sbb depa ni adalah bukan islam..at least respect me as a human..bukan semua org suke aksi2 sebegitu..tuan2 yg dirahmati Allah..dunia hanyalah sementara..akhirat kekal selamanya..seorg yg dibuai dan dilanda cinta mmg akan lupekan seglanya2 dan mereka x akan endahkan dan hiraukan org lain lagi..apa mereka tahu hanyalah terus lemas dalm cinta yang mengasyikkan..begitu juge kalo kite bercinta dgn Allah..kite x kan hiraukan lagi tohmahan dr org lain..yg penting diri kite terus istiqamah dgn usaha2 ugama..mlm2 akan bercumbuan dgn Allah..bile x buat dakwah n berzikir,terasa seperti merindukannya.. Allah lah cinta abadi kite..setakat mana kite nk cintakan seseorang??tapi Allah terus mencintaimu..ketika sadar mu ketika lenamu..Allah terus memerhatimu..semalam saya mendengar satu fakta dr radio yg mengatakan sehari manusia akan bertutur sebnyak 18,000 perkataan sehari..so saya tinggalkan pembaca dgn soalan yg mendalam.. berapa banyakkah mulut kite bercakap memuji kebesaran Allah..Allah..Allah..Alllah...

Wednesday, 12 October 2011

Perpindahan..

Mlm tadi saya berpindah rumah..nak dijadikan citer..pindah umah kat taman yg sama jer..kih2.. tgh2 pindah tu..bawak la sekali ampaian jemuran baju yg beroda tue..setiap kali jalan mesti ada jer pakaian yg jatuh..tp ada sorg mamat tu x mgaku yg jatuh tu die punyer..hamboih agak2 la kecik kot..x kan la saya punyer kan..last2 mgaku juge la die punyer..agak2 kamu apakah itu??kih2..sensored..so dah pindah sumer2 ill be staying here for 2 months before moving again to Bertam..mmg idup ni satu persinggahan je kan??sekejap kat trgganu,sekejap kat KL sekejap kat selangor,sekejap kat p.Alam sekejap kat kuala berang.. tibe masa kite akan berpindah..begitu juge halnye dgn dunia..lepas abes rezeki kite kat dunia ni,kite akan berpindah ke alam lagi satu..so kat sana pule kite akan amik rezeki kite..samaada rezeki kite kat sana best atau tidak semuanya bergantung pada kasih sayang Allah... Yang penting kite kena selalu berpindah n berhijrah dr yg buruk kepada baik.. mcm jemaah tabligh,lepas 3 hari pindah route tp x de org nk ikut keluar..kih2..


Sekadar gambar hiasan... Sumber: http://keranacinta.files.wordpress.com/2009/12/hijrah.jpg

How to break pleateau..

Assalammualaikum..kabare??kih2..pernah suatu ketike dlm journey saya menurunkan berat badan,berminggu2 berat saya x turun.. statik je ditangga 85kg..so apa yg saya buat??saya pun x tahu apa saya buat cume mengamalkan je diet itu secara istiqamah..walopun saya bersenam sampai berpeluh2 masih x de apa2 penurunan..sehinggalah baru2 ni saya sgt bz dan mmg memerlukan saya banyak berjalan..sila perhatikan yer..byk berjalan bukan maksudnyer jalan laju2 sampai peluh keluar berderai..tapi jln yg slow2 tp mmg kena berdiri lama..cthnye baru ni terlibat ngan event konvokesyen tempat kerja saya,lepas tu jaga budak2 exam..so skrg saya tahu bahawa..utk penurunan berat badan..kite perlu banyak berjalan..mcm tai chi la..nampak lenggang2 je tp mereka semua kurus kan??betol x??dan mmg amalan sunnah utk berjalan 40 langkah selepas makan..bukan itu sahaja, Nabi s.a.w lah yg paling byk berjalan menyebarkan dakwahnyer.. dan kalo anda mahukan pahala,banyak2lah buat ghast..ghast dalam bahasa parsi..dlm bahasa arab bermaksud ziarah..menziarahi manusia semata2 utk bercakap kebesaran Allah n mengingati alam akhirat..bukan pahala sahaja anda dpt malahan kesihatan pun anda akan dapat..ok..so saya masih seperti biasa makan lauk pauk yg tiada carb..n hanya mengambil carbohidrat less than 20g..air masih 3 L..tapi kadang2 saya diserang orang mengatakan yg saya hilang itu adalah berat air dan juge berat otot..saya x mahu berkata apa2 biarlah bentuk badan menjawab segalanya..mcm mana nk hilang air sedangkan saya minum 3 L air sehari??air mcm mana nk hilang otot kalo pagi makan sosej,tghari makan ayam..malam makan telur dadar.. sup ayam lagi??kih2..biarkan mereka yg jeles terus berada dalam kegemukan yg nyata...saya x kan letakkan lagi gambar saya..tggu sehingga saya pergi ke Konvo UiTM 21 aribulan 10 ni..baru saya amik gambar..n anda semua boleh compare perubahan bentuk badan saya..sekarang berat saya 81kg..baru je saya post 82 kg baru2 ni kan..hehe..saya mensasarkan 75kg apabila menjelang konvo..saya pun x tahu samada saya mampu atau tidak mencapai target..tp waloapapun..there is no shortcut in loosing weight..ingat tue..jgn p makan pil2 menguruskan badan..kalo nk ilang berat biarlah natural way...saya pernah cakap kat fazli iaitu kawan saya..loosing weight is like a piece of cake..but to maintain it is very difficult...so nantikan mggu depan dpt x saya sasarkan 75 kg..

Monday, 10 October 2011

Antara kawan2 yg susah senang bersama...


Bersama budak sabah..really survivor.. nama die si haili..kih2.. Seorang yg berjaya dalam apa jua yg dilakukan namun saya dah cakap.. ur path n my path r different..ur path mesti byk cabaran n my path is really smooth..kih2..n he admit it coz he is a survivor...El..


Ha..ni pule..tgk mata die tu..mmg menyakitkan hati kan..kih2..inilah yg selalu bergaduh ngan saya..apa yg saya ckp mesti dibangkang n apa yg die ckp mesti saya pule x setuju..masing2 x sekepala..tp usaha ugama yg menyatukan kami..hehe..itu lah liey


Ha yang ni pule saya boleh describekan sbg misteri, bernama nabil..kite x tahu apa yang dipikiri nyer..walopun kite mencube menerangkan sesuatu dgn penuh perhatian dan bersemangat..last2 die akan tanya "Apa ko ckp tadi??"


Ha..yg tgh tu si safrizal..suke betul die pukul curi kat bontot saya mlm2..sifat sfrizal ni suke marah..tp lepas dah marah mesti die x sng duduk n p minte maaf ngan saya mlm tu jugak.. yg hujung sekali tu si nizam.. yg ni no komen la..nanti kena marah pule saya sbb sy skrg bekerja bersama beliau..

Sebenarnye banyak lagi kawan2 saya tp antara mereka semua, kami berenamlah yg banyak susah senang bersama..saya syg sumer kawan2..so jgn ada yg terasa ok.. kalo saya ada masa nk juge sy upload gambar2 kamu tp terlalu ramai.. 

Diet ke konvo 2..

Saya dah kire ada lebih kurang sebelas hari je lagi sebelom ke konvo..so mcm mana ceritenyer diet saya sekarang???diet saya sekarang msih lagi diteruskan and ada satu berite gembire iaitu pagi tadi saya telah kehilangan sekilo lagi..menjadikan berat saya terkini adalah 83 kilogram...agak2 berapa lah berat saya masa konvo yer??usaha2 yg dilakukan masih sama iaitu aerobik sblom g kerja n kontrol makan..x amik nasi n air manis n kuah2..cume mkn sayur,n also the lauk pauk..tapi still saya menurunkan berat badan..n saya make sure saya minum 3 liter sehari air..kih2..so itulah rutin saya sekarang..dulu ada org condemn cara diet saya salah??i was so shocked..tp yg bercakap tu pon badan mcm grizzly bear.so saya diam jer biar bentuk badan yg menjawab segalanya..baju saya pon dah makin membesar..saya x nk beli lagi baju baru sbb takut membazir..nanti nk pergi dinner office barulah beli baju baru..nantikan..sorry sgt sy x leh upload gambar2 lagi sbb kamera x bawak kabelnyer..tp saya menjemput anda semua ke arah obesiti sifar..u r what u eat..n kalo nk kurus biar secara natural..bak kata kawan saya si haili.."ni natural ke x ni?"..hehehe

Menjadi pengawas peperiksaan..

Semalam sepatutnyer saya x bertugas utk menjaga student tapi adalah seorg kawan saya ni namanya nizam..gatal2 g ajak saya bertugas..saya mmg suke kantoikan student yg meniru..kih2..mule2 saya akan check sahsiah rupe diri..besenyer pelajar lelaki saya akan suruh g tuck in baju mereka..bile dah start sumernyer..saya apalagi duduk senyap2 kat belakang n memerhati gelagat depa berexam..yg jeling2 saya bg jer tapi kalo yg sah2 ko nk meniru mmg x dpt dibiarkan lah..so apa saya buat saya g senyap2 kat depa..tetiba dah terpancul kat depa apa agaknye reaksi depa??terkejut beruk lah..kih2..sy suke buat cmni..jadi sebenarnya bukan ini yg saya nk cerite..tp saya nk kongsikan bagaimana utk mendapat pahala dalam dewan peperiksaan..pertama..bile berjalan setiap langkah kite sebut Allah..Allah..Allah..dlm hati secara x langsung kite sudah berzikir..selain itu kite juga dpat exercise.. lepas dah bina hubungan dgn Allah..kite bine hubungan sesama makhluk iaitu dgn mencari apa2 barg yg student jatuhkan ke lantai n letakkan balik atas meja mereka..cthnye pembaris,pemadam n sbgainyer..yg best adalah bile muka mereka mgucapkan terima kasih pada kite kerana telah membantu mereka..selain itu ketika kite tgh duduk kite bole menghabiskan zikir 300 pagi n 300 ptg kiter..ouh..saya x sangka yg saya akan menjaga exam..bile jaga exam baru kite tahu apa pandangan dr kaca mata seorg yg menjaga exam..sebelom ni kalo meniru kite ingat depa x nampak kite..tp boleh kata saya nampak segala yg berlaku..kih2..cume malas nk amik kisah...kih2..maksudnyer dulu time belajar..agak2 depa nampak x kalo saya jeling2 kawan saya???kantoi!!

Sunday, 9 October 2011

Hari Konvokesyen atau Hari kejadian

Salam.. Hari kejadian ni ayat kawan saya si hairi..kih2..hairi ni kelakar juge orgnye..so apa yg berlaku pada hari kejadian..sy seperti biasa lepas sampai sy akan cari makanan dulu..sape x mkn rugi ouh..buffet yg berharga rm15 satu kepala..so saya mkn sikit je nasi lemak sbb takut terber...kih2..so lepas mkn saya jaga n jemput hadirin utk masuk ke dewan..menggunakan skill saya sbgai PRO ketika bertugas di blood bank dulu..mmg saya suke duk depan2 pintu ni..tp apa yg mengharukan saya..en mansor ceo saya sendiri yg menolak wheel chair ibu bapa masuk kedewan..kalo lah ibubapa tersebut tahu die sorg naib presiden mesti terkezut..kih2..inilah nilai2 yg kite nk cari..so apa terjadi..sy ditugaskan menjadi usherer utk ahli akademik bg perarakan masuk n keluar dewan..so saya kena organized kan depa2 yg veteran...mmg agak payah nk layan karenah depa tp kite kena pandai..x leh terlalu strict sbb depa sume org tue..kih2..so layan jer..yg penting sumer masuk dewan dlm keadaan bergaya..so saya jalan mmg ikut gaya yg belajar dlm ergonomic..tp kelakarnye masa rehearsal ada staff tunjuk cara jaln tapi jalan die adalah jalan kawad..kih2..nasib baik la saya ada nornizam utk tgk cara saya jalan betul ke x ikut ergonomicnyer...so masa kt luar tu..ada lah KJ Shariah tanya saya "Ente dr mana"? ah sudah.. sy bukan ustaz saya cume ditugaskan baca doa..dlm hati nk je tiru citer karipap2 cinta..ana dr al-azhar..kih2 tp x tergamak..so sy sebut lah.. "Saya dr makmal Ferubatan" bunyilah arab2nye sikit..terkejut la depa..kih2 nk wat cmner dah CEO yg suruh setelah ditolak berkali2..so seperti biasa saya pon baca doa bile dh masuk dgn penuh syahdunyer..mmg rasa lain la hari konvo tu..sebak juge sy tgk ibubapa dtg dr jauh..sume nampak dlm keadaan x berada..so adalah satu kump.koir ni..student sini jugak..depa dendangkan lagu kasih ayah ibu..mmg sedih gile lagu tu..touching..saya mule2 buat2 sebak..last2 air mata saya berjurai..kesnye bile kamera fokus muke2 mak ayah org susah..mmg sedih..pastu ngan lirik semua...n saya perasan ramai yg menitiskan airmata..termasuk presiden sekali..mmg x tahan sebak...jadi moralnye disini,cintailah ibu bapa anda..gembirakan mereka selagi mereka ada..so lepas tu..kami mendapat pujian dr pihak pengurusan sbb majlis konvo kali ni paling terbaik setakat ini..ikut tentatif abes kul 2 tp kami manage setelkan semua kul 11.25 pagi..alhamdulillah..jadi agak2 korg saya kat mana lepas abes semua tu??mestilah saya kat buffet..utk tghari buffet berharga rm35 satu kepala.so saya duduk situ puas2 sehingga saya rasa saya mkn berbaloi ngan rm35 tu..meja tu saya duk lama tp org lain silih berganti sbgai peneman saya di meja tersebut..apalah nasib ustaz sulaiman...hehe

Balik dari rehearsal...

Kami dtg awal n pulang lewat untuk memastikan perjalanan konvo budak2 ni berjalan lancar keesokan harinya..dtg seawal pukul 6 n balik selewat pukul 7 mlm..nk dijadikan citer perjalanan kami dr Taman Tamdun Islam ke tempat kerja kami mengambil masa 1 jam lebih sikit je..tp bile time mlm2 n maghrib2 cmni taw la traffik cmne kan..n kami masih belum bersolat maghrib..so saya ingat driver bas kami akan berhenti di surau2 yg berhamoiran di tepi jalan..tp setelah jam pukul 7.45 bus masih x berhenti membuatkan saya bingkas bangun bertanya pada abang driver untuk turun berhenti..sebenarnya..inilah masalah yg sering dihadapi oleh penumpang2 bas apabile bas x berhenti untuk bersolat..alasan mereka adalah mengejar masa,x de parking and sebagainye..ini terjadi disebabkan mereka x bersolat n malu jikalau org mengetahui mereka x bersolat..dan penumpang pon takut untuk bertanya pada driver bas utk berhenti..pada saya..ini sudah menjadi amalan saya iaitu apabile pergi kemana2 sahaja apabile driver bas x berhenti,saya akan meminta beliau berhenti sekejap utk bersolat..dan mengajak driver bus sekali utk bersolat..sebenarnya solat sudah dipandang anteng oleh semua masyarakat sedangkan kalo tertinggal solat maghrib ni mcm mana lagi kite nk cari balik??ingat..masa x leh diundur kembali..solat la sejuta kali pon maghrib x kan dapat maghrib yg terlepas tu..masalah biasanya terjadi kat solat maghrib n subuh..disebabkan masa singkat..pada saya penumpang2 bas tidak harus senyap membisu n takut untuk turun bersolat..sbb ini adalah kewajipan kite semua...kite sangka baik dgn pemandu bas maka die dgn baik hatinye akan turunkan kite utk bersolat..jgn riso die pon Islam juge tp belom sampai hidayah..sy x sanggup utk berada dalam bas yg semua penumpang x bersolat..terasa mcm kemurkaan Allah sgt dekat.. buatnye bas kite accident cmne nk jawab depan Allah??jadi renungkan2 dan beranikan diri utk minta bersolat dalam perjalanan..segala yg tertera hanyalah utk nasihat penulis semata2

Hari rehearsal Konvokesyen

Salam babuji..lamanye x update blog sbb sy sibuk n bz dgn persiapan Hari konvokesyen di Dewan Konvensyen Taman Tamadun Islam..gambarnye nanti saya upload sbb skrg x de kabel utk upload..jadi mmg la best sgt.. rehersal kami..persiapan dibuat sgt teliti dan guess what??ape tugas saya disitu??tugas saya adalah pembaca doa..jadi nk dijadikan citernye..sumer org kat sini memanggil saya ustaz walopun saya tiada ijazah dlm bidang shariah ke islamic law ke tp tetap di panggil ustaz dan saya sudah mengelak utk membaca doa sbb bg saya ustaz lah yg paling layak membacanya..siapakah saya..tp pihak atasan tetap mahukan bacaan saya..nk dijadikan citernyer..kerusi saya di tempat vip..terkejut saya..saya pun x tahu apakah yg saya buat sehingga saya dapat duduk tempat vip..kih2..tp rezeki la kan..depan sekali saya duduk..semasa rehearsal adalah beberapa org bertanya bolehkah saya membaca doa,intonasi semua..tp sy tetap berdiam diri sbb saya semenjak sekolah adalah seorang yg aktif dgn aktiviti syarahan,tafsir,sajak,pantun jadi gaya dan intonasi sesuatu bacaan sudah menjadi makanan saya..dan bile org atasan menguji saya sangkaan mereka tidak meleset apabila saya mendapat pujian dr CEO..dan mereka berkata bagus..sebutan,intonasi sebiji2 jelas katanya..tapi bukan itu yg saya banggakan..saya cume berfikir sejenak betapa dunia pekerjaan memerlukan kekuatan iman..rehearsal diadakan hari jumaat..kdg2 sy kesian tgk staff2 mereka begitu bertungkus lumus utk bersiap kearah kesempurnaan..tp syg sejuta ribuan kali sayang apabila waktu solat tidak diendahkan dan dilambat2 kan..alasan mereka adalah sbb boss ada disini..i was like hello..boss pon berugama islam..x kan la die nk marah kalo p solat..so bile bekerja ni..kena pandai2 curi masa la utk bersolat..saya tinggalkan dengan persoalan yg mendalam..siapakah boss kita yg sebenar???

Thursday, 6 October 2011

Berdiet utk ke konvo

Alhamdulillah..setakat ni saya telah memulakan program diet utk menguruskan berat badan..dan saya menggunakan Atkins diet.. setakat ni alhamdulillah saya telah berjaya mengurangkan 14 kg.. sbelom ni saya ada juge nk turunkan berat tapi x berjaya sbb x tahu teknik yg sebetulnyer..jadi saya kongsikan sedikit..teknik saya adlah low-carb..maksudnye saya amik sedikit sahaja carb iaitu dlm lingkungan 20g ke bawah..mula2 mmg payah..so utk peringkat permulaan saya menunaikan solat 2 rakaat memohon pada Allah agar dikuruskan saya secara sihat..kemudian saya cut minuman manis slow2..dr satu gelas air manis sehari kepada tidak langsung meminum air manis...sekarang saya minum air masak sebanyak 3 L..mmg utk kurus kite perlu minum banyak air..sbb air akan menjadi pemangkin dlm proses ketosis iaitu proses dimana badan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga..kemudian dr first day sy start mmg sy x leh buang nasi so sy mkn dlm amount yg sedikit..lama2 sy dah x mkn nasi..yg sy amik adlah hanya protein..perlu diingat diet saya adalah diet low carb..bukannya low calorie jadi saya bebas makan apa shj yg bergoreng..n sy masih turun berat..dulu sy terlalu rigid n strict sehingga terpaksa berlapar..nk mkn sup shj or nk makan yg rebus shj..sbb tu lah jd tekanan perasaan utk mkn byk lagi tu pada keesokan hari..hehe..diet dulu salah sbb masih amik gula..so senam la byk mana pon,body hanya bakar gula2 yg kite amik tadi..bukannye lemak kite..teringat kawan2 saya selalu marah saya suruh saya bersenam..ada seorang kawan saya nama die liey selalu dengki ngan saya..kalo pagi2 saya tido mesti kena cubit..so terpaksa lah sy bersenam..tp walopun bersenam berat x dpt turun pon dr tangga 90kg..menyebabkan saya putus asa..jadi sapa2 yg nk kurus boleh bertanya pada saya..bg saya menguruskan badan adalah satu seni..

Wednesday, 5 October 2011

testing2..Bismillahirrahmanirrahim

Allah kuasa makhluk langsung x kuasa..salam babuji..kih2..ini adalah permulaan pertama saya utk berblogging..sy x mengharap apa2..sekadar utk berkongsi pengalaman n ilmu..so dlm entri seterusnya sy akan ceritakan perjalanan saya dlm 2 bulan menurunkan berat badan..setakat ni dah 14 kilo hilang..kih2..nanti..Allah kuasa makhluk x kuasa..

Template by:
Free Blog Templates