Wednesday, 12 October 2011

How to break pleateau..

Assalammualaikum..kabare??kih2..pernah suatu ketike dlm journey saya menurunkan berat badan,berminggu2 berat saya x turun.. statik je ditangga 85kg..so apa yg saya buat??saya pun x tahu apa saya buat cume mengamalkan je diet itu secara istiqamah..walopun saya bersenam sampai berpeluh2 masih x de apa2 penurunan..sehinggalah baru2 ni saya sgt bz dan mmg memerlukan saya banyak berjalan..sila perhatikan yer..byk berjalan bukan maksudnyer jalan laju2 sampai peluh keluar berderai..tapi jln yg slow2 tp mmg kena berdiri lama..cthnye baru ni terlibat ngan event konvokesyen tempat kerja saya,lepas tu jaga budak2 exam..so skrg saya tahu bahawa..utk penurunan berat badan..kite perlu banyak berjalan..mcm tai chi la..nampak lenggang2 je tp mereka semua kurus kan??betol x??dan mmg amalan sunnah utk berjalan 40 langkah selepas makan..bukan itu sahaja, Nabi s.a.w lah yg paling byk berjalan menyebarkan dakwahnyer.. dan kalo anda mahukan pahala,banyak2lah buat ghast..ghast dalam bahasa parsi..dlm bahasa arab bermaksud ziarah..menziarahi manusia semata2 utk bercakap kebesaran Allah n mengingati alam akhirat..bukan pahala sahaja anda dpt malahan kesihatan pun anda akan dapat..ok..so saya masih seperti biasa makan lauk pauk yg tiada carb..n hanya mengambil carbohidrat less than 20g..air masih 3 L..tapi kadang2 saya diserang orang mengatakan yg saya hilang itu adalah berat air dan juge berat otot..saya x mahu berkata apa2 biarlah bentuk badan menjawab segalanya..mcm mana nk hilang air sedangkan saya minum 3 L air sehari??air mcm mana nk hilang otot kalo pagi makan sosej,tghari makan ayam..malam makan telur dadar.. sup ayam lagi??kih2..biarkan mereka yg jeles terus berada dalam kegemukan yg nyata...saya x kan letakkan lagi gambar saya..tggu sehingga saya pergi ke Konvo UiTM 21 aribulan 10 ni..baru saya amik gambar..n anda semua boleh compare perubahan bentuk badan saya..sekarang berat saya 81kg..baru je saya post 82 kg baru2 ni kan..hehe..saya mensasarkan 75kg apabila menjelang konvo..saya pun x tahu samada saya mampu atau tidak mencapai target..tp waloapapun..there is no shortcut in loosing weight..ingat tue..jgn p makan pil2 menguruskan badan..kalo nk ilang berat biarlah natural way...saya pernah cakap kat fazli iaitu kawan saya..loosing weight is like a piece of cake..but to maintain it is very difficult...so nantikan mggu depan dpt x saya sasarkan 75 kg..

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates