Thursday, 15 December 2011

Sedih..Kasih ibu tiada penghujungnya..

Assalammualaikum wbt..saya mulai terasa bahang homesick..dan saya sudah x sabar nk pulang ke rumah..saya akan menceritakan sedikit sebanyak tentang ibu saya.. ibu saya adalah seorang yg kuat yaqinnya pada Allah..berdarah arab melalui al marhum nenda..ibu saya muda2 lagi dah menunaikan haji..ok the story goes.. bile ibu saya diuji Allah taala.. suaminya ditimpa sakit berpanjangan..ibu saya tidak pernah mengeluh..menjaga 8 orang anaknya dan menjaga suaminya yang sakit..ketika menjaga suami yang sakit kami juga buat hal..ada yang x pergi sekolah lah apa lah..bergaduh lah..so ibu saya siapkan susu adik saya paginya n ptgnya akan naik bas utk jaga ayah saya yg berada di hospital..namun begitu Allah je yg tahu penderitaan tersebut..ketika itu saya di darjah 6..sebnarnya saya antara pelajar elit yg dijangka utk mendapat 5 A..saya ketika itu dah tekad utk ubah hidup keluarga saya..apa yang seorang budak umur 12 tahun tahu selain bermain..namun saya dah mempunyai wawasan yg panjang..so mcm tulah rutin ibu saya..bile Ayah keluar hospital, ibu urut ayah saya pule,pakaian,mandi..so pada hari-hari akhir .. Ayah saya pada hari kematian,beliau sudah mandi siap2..bersih.. dan tiba2 die panggil emak saya.. "Ani..Ani.." mak saya mcm ada instinct, terus bergegas menyambut ayah saya yang kelihatan akan rebah dalam bilik air disebabkan stroke.. So, bile disambut ayah saya..dihantar ke hospital n sudah tiada lagi harapan..ibu saya asyik mengajar kalimah Allah..Allah..la ila ha illa Allah..sehingga akhir hayat ayah saya..saya x payah baca cite novel cinta sbb dah nampak depan mata ketaatan ibu saya pada suaminya..sebenarnya saya agak sedih utk menulis.. hmm..pastu start la kami jadi anak yatim..kdg2 saya teringat kat ayah saya bawak g main beskal,jalan2 petang..naik moto die..sbb tu kalo boleh moto tu x yah la baiki lagi.. so start je kami yatim mmg ibulah paling byk menanggung beban..emosi, fizikal tapi yaqinnya pada Allah..hanya mendiamkan diri apabila anak2nya dimarahi masyarakat sekeliling..sbb tu saya berazam utk membuka pusat anak2 yatim suatu hari nanti.. pernah ibu menjual nasi lemak n nasi lemaknye mmg laku sbb nasi lemak yg dibuat dgn kasih sayang.. tapi didengki masyarakat pule..n disebabkan x mahu bergaduh, ibu saya menghentikan jualannya..dan hanya menjalankan rutinnya sbgai tenaga pengajar di pusat asuhan kanak2..ibu saya kuat bertahajjud..mungkin itulah kekuatannya dalam mengharungi dunia ini..kehidupan kami mmg sering didengki masyarakat sekeliling..baru2 ini, lagi sekali bantuan kami ditarik gara2 dihasut oleh seorang wanita..x pelah..lagipun saya dah bekerja..its my turn to repay all her suffer..kalo nk cite lagi kesusahan yg dipikul mmg x abes lah yer..yg penting i should be proud to have her as my mother..die x pernah suruh kami basuh baju,masak,cume sejak akhir2 ni die suruh adik pompuan sume buat.. sbb prinsip die.. kerja kamu belajar je.. ini je ayat yg selalu terpacul dr mulutnya..so skrg apa lagi..di belakang kejayaan saya pon terdapat doa daripadanya..


Hajjah Norinni bt Hj Yaacob

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates