Tuesday, 8 November 2011

Firasat juge penting

Untuk saudara saudari memahami berkenaan firasat sila ke link ini..: http://thaqofah.com/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=70:firasat-mukmin&catid=13:tasauf&Itemid=10

Event 1 pukul 4.45 ptg
Saya dalam perjalanan utk balik ke kuala berang setelah bercuti raya haji..tp saya begitu berat hati utk balik..saya pun x tahu mengapa..perjalanan dr k.tgganu ke k berang mengambil masa 1 jam perjalanan jika menaiki bas..saya lebih sng menaiki bas awam sahaja..jadi trip ptg ada yg pukul 5 dan juga pukul 5.30..saya mmg jenis org yg pantas n tangkas..bile sampai stesen bas,bas tersebut dah bersedia utk bergerak tp entah mengapa hati saya x benarkan kaki saya melangkah dlm bas tersebut..dan saya rela membuang masa menunggu bas yg akan bergerak pukul 5.30 ptg..so dlm perjalanan , kami melalui sebuah bengkel yg besar n saya nampak ramai org di bengkel tersebut..im just wondering why there r so many people there..pastu terpacullah imej seakan2 bas pukul 5 tadi tu..rupe2nye bas tu tayar pecah n terpaksa tukar tayar n org yg ramai2 td tu adalah penumpang yg kepanasan berada dlm bas n keluar dr bas utk mengambil angin..Maha Suci Allah yg menggerakkan hati saya agar x menaiki bas tersebut..dlm thread sblom ni saya ada ckp kehidupan saya biasa smooth..tp ini semua di pandu oleh Allah swt jua..Kena banyak buat solat syukur..susah senang sumer syukur pada Allah..



Event ke -2 pukul 10.00 malam
Kawan saya si nizam tibe2 lapar..seperti diketahui umum..mmg musim perayaan kedai makanan x buka..so saya sebagai amir perjalanan telah memutuskan utk makan di KFC..lepas nizam tgk ramai org di sana..die seolah2 ragu2 utk makan disana tp saya tetap putuskan makan di KFC..sy suruh zam g order n saya sebaliknye pergi mengambil tempat duduk..setelah menunggu tibe2 si nizam buke citer.. " Ko taw.. tadi semua yg kat depan aku,ayam diorg x de..kena tggu 17 minit..tibe2 bile turn aku die letak ayam peha ko tu dlm snack box ko tuh..terkejut aku..aku ingat kite kena tunggu juge..saya rasa inilah kesan bermesyuarat bile dlm perjalanan..firasat n mesyuarat mmg x dpt dipisahkan..
KFC Kuala Berang


Event ke-3 pukul 7.50 pagi tadi
Kami semua bersiap2 nk pergi kerja..tibe2 saya teringat saya tertinggal dompet..so saya masuk kembali utk dpt kan dompet..sebelom saya amik dompet tu,saya teraba poket seluar saya..mashaAllah saya rasa ada duit dlm poket saya n saya telah tunjuk duit tu pada si nizam..terkejut kami..mungkin duit tu saya lupe nk keluarkan lama2 dulu..atau mungkin Allah masukkan dari kahazanah ghaib..hehe..tp apa yg penting sini..katakan saya x bwk dompet tadi mmg x jadi masalah utk beli makanan..maha Suci Allah..

Event ke-4 sekarang
Saya rasa berat saya naik setelah beraya..tup2 mmg betul bile timbang tadi naik 2 kilo menjadikan berat terkini 82 kg... x per..nanti back on track...

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates