Wednesday, 2 November 2011

Martabat manusia di sisi Allah...

Salam dan hello utk semua pembaca2 yang budiman..hari ni saya masih lagi berdiet..mlm td saya makan ikan bakar n minum air suam sahaja..ingat yer..diet saya adalah diet low carb bukan low calorie..so makanlah byk mana pon ikan x per asal jgn mkn nasi n air manis.. ok..kami pergi sesudah solat isyak berjemaah... ikan sana mmg segar2..hidup2 lagi..menu kami.. ikan talapia bakar..ikan pari bakar..sup belut..n sotong celop tepung ( yang ni bukan diet low carb ye sbb ada tepung).. So apa yg membuatkan hati saya terdetik..maha suci Allah yg jadikan manusia.. tgk yer..saya pilih2 ikan..mula2 ikan tu hidup n kemudian ikan tu akan mati setelah dibakar n dimakan oleh saya..cume saya terfikir atas iman n amal..kalolah Allah jadikan idup manusia ni seperti ikan tadi..kite dipilih2 oleh makhluk lain..let say saya lah tgh duduk2 tgk tv bersama keluarga kemudian dtg makhluk lain pilih saya n makan saya sbb sy gemuk..kih2..lepas terpikir cmni..sya pikir balik..kite ni x pernah dimakan oleh makhluk lain cume kite je memakan mereka..baik haiwan baik tumbuhan...menunjukkan semua makhluk dijadikan Allah utk berkhidmat pada kite tapi kite nk berkhidmat pada siapa??itu persoalan.. tgk n baca balik..sbb setakat ni kite x pernah dimakan cume memakan adakah itu bermakna kite seorg boss??ya boss pada semua makhluk tersebut tapi hamba kepada Tuhan yg menciptakan semua makhluk tersebut.. Tapi walopun Allah tuhan kite,Dia x pernah makan kite..maha Suci Allah..apa yang Allah mahukan adalah kite bersamaNya tika susah atau senang.. utk itu usaha perlu dibuat..keluar jalan Allah..  sbb dgn keluar jalan Allah barulah kite tahu walopun Allah boss kite,Allah x pernah makan kite macam saya makan ikan tadi..renung2kan..

Ikan ni sumer berenang hepi bersama keluarganya

Last2 sumer dah jadi makanan saya..ngeh3x..

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates