Tuesday, 22 November 2011

Does cold weather affect hunger??


Salam.. Sekarang telah masuk musim winter di Terengganu..Hujan merupakan satu rahmat dr Allah swt.. yang menciptakan begitu cantik hujan yg turun secara titisan..cube kalo turun mcm kite simbah air dari dalam baldi, x ranap rumah kite..tapi Maha Rahim Allah telah menciptakan hujan dgn sebegitu cantik sekali..Apabila hujan, kebanyakan maksiat akan berkurangan..Maksiat sekarang byk berlaku dgn motor..lelaki n wanita tanpa ada ikatan..bile hujan,kurg lah sikit mereka keluar..hehe.. Pesta2 yg x bermanfaat pun yg di buat outdoor pun berkurangan.. Bile kurg maksiat, sbb tulah makbul doa kite time hujan turun..amin..saya doakan kamu semua berjaya dunia akhirat.. Ok tp awas bg mereka yg ingin turunkan berat badan.. Anda mesti selalu dgr "time2 hujan ni lapar pule perut saya" Agak2 anda mengapa perkara sebegitu berlaku?? Hal ini adalah kerana apabila suasana sekeliling anda sejuk, macam kat trgganu ni skrg ckp pun keluar asap kat mulut, maka suhu badan kite pun akan jatuh.. apabila suhu badan anda jatuh, secara x langsung otak kite akan stimulate badan kite utk mencari haba.. antaranya menggesek tapak tangan, memakai baju sejuk, menggigil.. tapi kesan ini semua lambat utk mendapat kembali haba..Apa yg terpantas adalah dgn membakar makanan..maka secara 10%-20% haba akan naik..membakar makanan?? Oh no.. bg yg mengamalkan diet rendah Carbohydrate..rase2 kamu akan termakan juge carb tu sbb Carb boleh memberi haba yg paling baik utk badan..jadi macam mana those yg amalkan diet rendah carb nk stick with their programme?? Antaranya anda harus kenali dahulu bile otak kata "hoi,aku lapaq" adakah betul2 lapar, atau hanya dahaga semata2 sbb bile hujan ramai org akan kurg minum air.. so apa yg boleh buat adalah minum teh hijau panas tanpa gula.. kalo lapar juge barulah kite amik makanan yg panas.. yang sesuai adalah sup ayam..sup sayur..gantikan dgn ubi kayu n kopi o tu sbb kedua2nya mengandungi gula yg tinggi.. GOOD LUCK..mengantuk lah hujan2 ni...

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates