Wednesday, 9 November 2011

Pujian & Kritikan

Bismillahirrahmanirrahim.. Hanya pada Allah kite berserah jiwa n raga kite..kurus2 jugak..latihan fizikal mmg byk dilakukan utk kurus tapi bagaimana latihan rohani kite??perlu lebih lagi rohani..kalo kite boleh bagi masa utk fizikal kite selama 2-3 jam sehari..mengapa tidak utk rohani kite bg lebih lagi 2-3 jam ke atas..ok topik kali ini adalah berkenaan dgn pujian n kritikan..pagi ini saya menerima pujian dr en nizam.." eh, ko skrg makin fit aku tgk bentuk badan ko".. sy hanya tersenyum..tapi bile dihitung ditolak ditambah n dibahagi..lebih banyak kritikan yg saya terima dr pujian start masa mula2 nk berdiet..kalo kite buat ibarat bakul..ada 10 bakul.. 2 bakul utk pujian and 8 lagi utk kritikan..tapi seorang manusia tidak harus terpedaya dgn pujian mahupun kritikan dlm hidupnya...kalo org memuji kite terime org kritik pun kite terime..teringat kisah luqman al hakim bersama anaknyer.. mcm2 org kata..jadi org lain mmg mcm tu..kite buat cmni salah,buat camtu pun salah..last2 kite buat je apa yg kite rasa betul asalkan cara yg halal n mengikuti sunnah rasullullah saw..begitu juga dgn usaha dawah ada yg suke ada yg tidak tapi itu sumer atas pilihan masing2 asalkan kite istiqamah insyaAllah kite akan sampai ke tujuan kite..mcm saya utk fizikal saya saya target berat saya 65 kg..kalo istiqamah insyaAllah la akan berjaya..utk rohani pula sudah semestinya segala latihan rohani seperti keluar 3 hari,40 hari, 4 bulan adalah supaya setiap masa hati saya berada bersama Allah SWT..nampak sukar tapi kalo kena gayanya n ikut apa yg telah ditunjukkan oleh yg berjaya insyaAllah la kita akan sampai jua ke target kite...ingat ayat saya seterusnya.. we are what we eat...(physically and spiritually)

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates