Sunday, 25 December 2011

2011 melabuhkan tirai..

Assalammualaikum..saya ucapkan terime kasih pada yang selalu baca blog buruk saya ni..tahun 2011 menyaksikan satu perubahan yg ketara n besar dalam idup saya..Ringkasan peristiwa yg menarik tahun 2011
Januari
Dimulakan tahun 2011 dgn saya masih blom recover dr operation..terpaksa menyusahkan family dlm bulan 12 n then kawan2 baik saya yg 6 orang tu dlm bulan 1..memori sgt..ngan el cuci luka,nabil,izal hantar g cuci luka kat pusat kesihatan..liey la yg hari2 hantar saya g pusat kesihatan uitm n juga klinik satu Malaysia
Februari
Dah start mulakan projek research..dh la tg sakit2 tu nk g fakulti semua..nasib baik research project saya merupakan usahasama dgn liey cume parameter je ubah sikit..so sng sikit sy bergerak..masa tu la buat proposalnyer..g defense ethicnyer..O Allah..mmg menakjubkan..kami bergerak sgt pantas..n mcm saya selalu ckp..idup saya inshaAllah smooth..dan pensyarah saya sendiri mengakuinya..Puan Mazura baru2 ini ckp "betullah leman ckp idup leman smooth sbb masa saya defense ethic tu,Dr zue x de..n org ethic siap tolong saya lagi kat mana kena tambah".. smile..
Mac
Dah start sibuk n bz run project research..cari 200 sample iaitu student sendiri..kami wat road tour la..mcm biasa,saya adalah pegawai perhubungan pelanggan yg terhebat la..hehe poyo..sy panggil n tarik je mana2 student yg saya nampak..amik darah die..tp saya tetap kena marah liey juge..sbb saya estimate sorg akan jalani test selama 10 minit je..x leh lebih sebab..kesian org yg beratur tu..liey buat kije pantas tp ada sorg lagi yg buat kije lambat sikit..liey x cut budak tu..berckp byk sgt ngan sample kami..dah meleret2..sbb i janjikan, adik jom buat ujian kesihatan,kami ada BMI,Blood pressure,Cholestrol test,and ABO typing,x lama 10 MINIT sahaja..kalo lambat,lambat la..mcm2 liku saya n liey lalui..ada juge pertolongan dr rakan2 terutama El..tq EL..
April
Now everyone dah start sibuk nk present segala usaha yg dicurahkan utk research..lawak la..kami support each other..ada satu soalan menarik dr DR zue tentang research project saya..tp saya dah agak soalan tu akan keluar n dah awal2 ada jawapan nye..kah2..pastu bulan ni jugelah kami sibuk exam..last punyer..masa ni,El dah kije kat Gleneagles..die sedih n asyik call je saya..duk kat Ampang.
May
Semua org dah pack brg2 kat p.alam tu..segala memori bermain difikiran,pagi2 jog,wat xtvt bersama rakan,pasar malam x dilupakan..nabil dah sibuk nk g india nyer..so saya n liey sibuk nk keluar pule..dah siap2 pack,saya n liey pn keluar dr umah tu..saya rindu segala kenangan disana..zam org terakhir..tp as usual..si El nk juge jd org terakhir..last2 lam bulan 7 tu die g balik amik brg2 die sikit..
Jun
saya n liey keluar di Johor..wow very interesting kat sini..kat pagoh..mcm biasa jemaah student suke makan..kami suke jamu org tempatan sana..disebabkan amalan tersebut,Allah murahkan rezeki kami..pernah terjadi,setiap hari makanan kami lebih gile2..kami dah x boleh mkn lagi dah..bg kat org lain pon still lebih..masyaAllah..nilah dikatakan harta akan mencurah2 dgn sedekah..
Julai
Saya meneruskan destinasi keluar saya..dr Johor saya ke Perlis..selatan utara la..tp agak sedih sbb saya x de liey dah..liey kena balik umah sbb kena marah dah kena suruh balik.wahahaha..padan muka..so teruskan perjalanan sorg2..ingat x de geng..rupe2 ada Dr Norman yg begitu versatile peneman gosip malam..ini pon byk cite..tp kami sume fobia dgn grizzly bear..sami'na waato'na..
Ogos
Tapi saya keluar di Perlis x lama,lam 20 hari je..so saya berangkat pulang ke Kl..tibe di Ampang saya sempat ke rumah El..btw saya naik train yg tido dr Arau ke Kl sentral..so kat umah el,el ajak p makan..sume die belanja..TQ..sekali die ajak mkn kat kedai mamak..pastu kami duduk..tp saya x selesa..entah mengapa,saya asyik pindah meja..pastu bile waiter die dtg,tibe2 saya tanya,terpacul dr mulut, "awak muslim ke?" dia jawab "X", saya tanya lagi "tukang masak muslim ke?" die jawab "X" saya tanya lagi"tokey kedai ni muslim x"? die jawab x.. pastu apa lagi..saya pon,terime kasih saya,saya x leh mkn sini..terkejut kami..kedai yg didesign seperti kedai mamak tp sume non muslim..bahaya2..Allah pelihara saya..kalo x,abes makanan syubhah..hehe..ogos la start puasa bersama family..Ya Allah,lama kot x berpuasa dgn mereka..my god..best gile..then saya dah start bekerja di kolej sbgai tenaga pengajar..ni pon byk citer best.
Sept
Raya bersama family mmg best..dpt beli kelengkapan raya ngan titik peluh sendiri kali ini..bestnyer..syahdu sikit tahun ni sbb ada masalah family sebalah ayah..nk buat cmne..hehe..tp raya tahun ni..mmg meriah cm dulu juge..owh saya lupe nk citer..raya baru ni,saya dpt pakai baju saiz L balik sbb saya berjaya diet..wakaka
Oktober
Ha..masa ni,kami sumer g konvo..El nk jumpa n wat gathering but ive told him already that this time i dedicated to my mom..to repay all her kindness to me..so saya bawak la adik beradik saya mak saya jalan2 kl,tido hotel sumer2, n naik pentas n dianugerahkan First Class is not a big deal but to make my mom happy is a very big issue..suke la mak saya tu..saya suruh die je g amik,die x nak..
November
Ni adalah bulan last saya berkhidmat dgn kolej saya di Terengganu,means ive to move from trgganu..far away from my family..baru nk lama2 sikit kat umah..so student2 saya sgt emosional..kesian depa..mereka tahu antara kite mengajar dgn kasih sayang atau tanpa kasih sayang..1 thing i believe,kalo buat kije buatla with love and passion..saya pon g berpindah
Disember
Saya di Penang,saya ingatkan Penang ni x best,makanan mamak je hari2..rupe2 saya meleset..Penang ni satu negeri berbilang bangsa..tp adat2 malayu masih kuat..makanan heaven..mcm2..nasi kandar pokok ketapang is the best la..cube la try kalo x caye..dulu sy ingat nasi kandar x best..mcm2 la saya g mejelajah..kat Pulau tu pun pergi..
Jadi rumusannya,tahun 2011 banyak peristiwa yg berlaku..kesana sini saya pergi..mungkin salah satu doa saya diperkenanka..Alhamdulillah..Doa saya "Ya Allah Kau campaklah rezeki aku serata Alam"..elemen2 sedih,gembira,marah,geram,sakit,hepi sume digarap oleh Allah dgn begitu baik sekali..utk itu hamba ini bersyukur pada Mu..kalo pembaca sekalian perasan,idup saya hanyalah dikelilingi orang..sekejap org ckp Kl,ckp Johor,cakap utara,cakap kelate,cakap terengganu..Best x??Alhamdulillah..

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates