Thursday, 4 July 2013

Kembali...

Dah lama x menulis blog nih.. saya sedih sgt sekarang.. bloh ni jerla tempat saya meluahkan perasaan.. dulu ade arwah mak... hmmm sedih sbb bulan 6 aritu genaplah setahun mak saya pergi menyahut seruan ilahi... namun kesedihan terubat bile saya jumpe kawan2 baik saya di sabah...  sekarang masa utk saya habiskan sisa master saya.. saya harap kawan2 doakan saya yer... rindu sgt nk peluk mak.. tgk krongsang mak saya cantik x? kih2.. x per nanti jumpe lg kat akhirat yer mak



Wednesday, 30 May 2012

Rindu satu ayat yg nampak simple tp bukan mudah hadapinya

Salam.. Kawan2 yang saya hormati sekelian..

Pertama sekali maaflah sekejap tulis,sekejap x tulis..saya masih lagi dlm proses kuruskan badan.. walopun x kurus2..nak wat cmne..sekjap diet sekejap x diet... skrg bulan Rajab..jom la pose ramai2..dapat pahala..saya ada satu citer..pertama sekali..saya sedih sgt sekarang..saya ada ramai je kawan kat sini..tp sikit2 saya akan teringat kawan karib saya ketika belajar dahulu..yerlah banyak perkara yang kami lakukan bersama..kalo g sungai ke,gi makan ikan bakar ke, even g makan KFC pun teringat kat depa..apalah yang depa buat sekarang yer??harap2 mereka semua baik2 sahaja... dtglah Penang ni...

Kedua,nak dijadikan citer,baru2 ni ada sorg budak telah add saya dalam FB.terkejutnye saya..yerlah manakan tidak..saya ingat student saya..rupe2nye bakal student saya..mcm mana die dapat akaun FB saya pon x tahulah..tapi yang pastinya.. die ni fresh SPM..dah siap ada goal utk belajar..bagus betol budak2 zaman skrg wat research..yerlah zaman IT ni mudah jer nk dapatkan maklumat..zaman saya, saya sendiri pon x tahu kursus apa yang saya amik.. Dulu amik Diploma Teknologi Makmal Perubatan.. saya mati2 ingat jadi pembantu makmal kat sekolah..saya x nak.. siyesly..pastu mak saya suruh saya g jugak..barulah tahu ianya merupakan bidang professional..

Ketiga,saya rindukan bekas2 student saya di kuala Berang, tempat pertama saya mengutip pengalaman sbgai pensyarah..dan saya sentiasa doakan mereka..entahla diorg ni ingat lagi ke x kat saya ni.. Pastu bekas student saya di Bertam..Memorinyer..mungkin saya ni sukar melupakan seseorang..sbb tu pas abes form3..it takes me 2 years to be healed from missing my friends... skrg teringat juge cume x de lah sampai sedih2...wahahaha..

Keempat,im always missing my mothers n kalo baru lepas balik dr umah,mesti saya akan homesick balik.. Tapi family i can always meet them..n one thing i realize is that no matter where u go.. after somehow ur family will be with u for ur entire life.. other people will come and dissappeared but not ur family..

Yang saya paling rindukan sekarang is my best2..best2 best2 friend.. si maily, si norni, si pajeli, si saf.. mai god... please do visit me here...

Gediknyer gambar ni.. 

Thursday, 12 April 2012

Diskriminasi terhadap golongan lebih upaya (golongan Obes or Gem)

Salam babuji!! Lantaran kebosanan yang melampau saya akhirnya menjenguk blog yang sudah berhabuk ni sebab tak dibersihkan.. haa..korang, semalam saya ingat saya pening rupa2nya ada gempa bumi berukuran 8.9 skala ritcher di lautan Hindi.. memang ganas la laut tersebut.. namun, bukan itu yang saya nk cakap kat sini, apa yg saya nak cakap adalah berkenaan DISKRIMINASI.. Apa itu diskriminasi?? yelah..diskriminasi ni boleh la jugak kite ckp penindasan yang boleh dilakukan secara fizikal mahupun mental.. Perkara ni sering berlaku pada saya, walopun saya semakin mengecil sekarang, Ok saya ceritakan diskriminasi di kedai makan yang berlaku pada saya minggu lepas
Senario 1
Kalo kite ni gemuk n keluar makan dengan orang yg kurus,bile kite semua golongan gem ni tgh diet kan, mesti lah orang tengok semacam kat pinggan kite tuh, mula lah, "Amboi, x makan nasi?".. Lepas tu, time nak bayar, walopun kite amik sikit tapi sebab badan kite besar, diorg kenakan harga makanan yg lagi mahal dr makanan yg diambil oleh org yg berbadan kurus walopun si kurus tu makan banyak kot ngan segala isi alam ada dalam pinggan tersebut.
Senario 2
Baru-baru ni, setelah makan tgh hari, kawan saya yg normal btuk badan dier tuh aka si Nabil tu order cucur udang, korang taw x org kedai tu bawak n bg cucur udang tu kat sape?? kat saya..kat saya..Omaigod, saya ni kuat makan sangat ke..biasalah tu,nampak gemuk jer terus dalam pikiran budak ni makan banyak ni
Senario 3
Masih bersama nabil, setelah makan malam ,sekali lagi kawan saya order Air Jus Epal lokasi adalah kedai berlainan, korang taw x orang kedai tu hantar Air Jus Epal tu kat sape??Kat saya..kat saya..tension and saya dah gelak2 je ngan si nabil ni..sbb mmg selalu akan kena diskriminasi sebegitu.
Senario 4
Di kedai lain pula, kawan saya order jus orange utk pagi n saya air suam, taw x?? diorg hantar air suam utk si kurus, jus orange utk saya.. tlgla hentikan diskriminasi terhadap golongan seperti kami ini..waaaaaaa.. takperlah..lambatnya nak kurus, seminggu target sekilo kurang.. mesti bole..
Di Queensbay sementara menanti ikan bakar lagi!! tgk perut saya yg berlipat tuh.. x malunyer..haha

Thursday, 5 April 2012

Kekantoian Melanda..setelah sibuk memanjang..

Salam kawan2..first sekali maaf beribu kali maaf sbb lama x update blog nie... ampun!! ingat x entri lepas sy nk buat pertandingan ngan staff kat sini untuk turunkan berat badan.. keputusannya last2 semua naik berat..saya dah naik 2 kilo..takper yg penting jgn give up..sy skrg nk turunkn 1 minggu sekilo jer..biar la kite wat sekilo2 pon kalo kite istiqamah..20 minggu dah 20 kilo..betol x??? so skrg saya aktif bermain bola tampar, berjogging, tp saya seperti insan biasa..ada byk masalah melanda baru ni..biasala pensyarah muda..kita ni ikan bilis..wakaka or should i say i am a plankton only?? tp dugaan yg melanda membuatkan kami makin kuat pula mengharungi..so ingat ckp saya..no obesiti for malaysia... itu sahaja buat masa sekarang..oh ya, saya dlm proses pembikinan novel awal remaja.. this is my first attempt to make it n publish it.. please make dua for me..!!

Wednesday, 1 February 2012

Cameron, Susu Kera, Cabaran??

Salam..saya kebelakangan ini agak sibuk..ke Terengganu,ke Kelantan, Ke Cameron Highland paling latest..sy akan berkongsi gambar2 menarik di Cameron Highland..tp masalahnya laptop saya ni dah merengek..so tunggu saya balik Terengganu,hajat nk tukar laptop baru tapi duit gaji mcm nk guna utk buat bende lain..sekarang team saya ditimpa masalah sedikit..namun apa yang saya tahu,kami semua redho melaluinya dengan senyuman..yeke senyuman??monyok je semua..kih2..namun im thanking Allah for giving me such a good team utk lalui masa sukar n masa senang bersama..n i feel safe when our big momma is in house..kih2.. mengharapkan ade sinar bahagia.biasa la pensyarah muda..biasanya akan dipandang serong oleh semua pihak..tp x per..x jadi masalah..asalkan student tahu who r we actually..pastu tgh duk bergelumang ngan masalah kat sini,ada pulak masalah yg lain..dgn org yg jauh..isu susukan kera..hmm..mai god.. leman mcm dah x larat nk pikir..biarlah..masing2 dah pandai pikir..sekarang ni saya bukan sapa2 lagi..die cakap nk jaga hati..masalahnye hati kami( team lain) yg dulu,x jaga pon..x per..Buat la apa yg korang rasa terbaik..kat sini pon masalah berlambak..malas dah nk pikir masalah yg lain.. mode: Sad n disappointed
So,apa perkara terbaru yg menarik??saya telah menerima satu cabaran dr Big momma utk kurangkan 7 kilo dlm masa sebulan..dah start arini.. 1/2/2012 dan akan berakhir 2/3/2012.. nanti saya update n akan perkenalkan sape yg berani sangat mencabar saya tu..so syarat nye cmni..kalo Big momma dapat kurang 7 kilo,die nk jaket saya..jaket tu mmg best buy..mahal saya beli n mmg smart la.. n saya pulak kalo dpt kurang 7 kilo saya akan dpt notes master secara free..sbnarnya notes ni kena amik ngan die ngan harga bayaran coklat2 mahal..so kalo dpt x yah bg coklat kat big momma..

Sunday, 8 January 2012

Progress..Anda lihatlah sendiri

Salam..Azam tahun baru adalah nk capai 60 kilogram..antaranya lah..pastu nk wat master yg 6 bulan je leh siap..pastu tahun ni jugak bakal menyaksikan beberapa peristiwa besar akan berlaku dlm idup saya...sy bz..tgk jelah gambar sebelum n selepas..start diet bulan 8 tahun lepas..Bulan ramadhan..exercise pon same..

Before..

Tengok ni..terpaksa control perut..sampai naik ke dada..gemuknya budak ni!! euww sape nk kawan..

Ni lagi satu..duk senyum2..bajet comel ke hah?? tp jerawat kat dagu tu pemanis muka..gemuknyerrr!!

 After
Kaki n peha yg mengecil..juge perut yg mengecil

Bezakanlah..bukannye ensem pun kalo kurus tp kena kurus..mana taw nanti nk kena perang ke hape..amikla korbankanlah diriku utk ugama...

Ada beza x??so leman just mendiamkan diri apabila ada segelintir manusia diluar sana yg byk bercakap mengatakan diet leman x jadi lah..apa lah..gemuk lah..biarlah masa n bentuk badan yg menjawabnyer..kdg2 ada yg berkata kurusnye leman..tapi x taw pulak die tu betul2 kata leman kurus ke or kurus but in bracket.. "kurus"nye leman..hehe..masih ada ruang n waktu..chaiyyok..so kepada org gemuk diluar sana..berubahlah utk kesihatan..anda hanya perlu taw makanan apa sbnarnye yg menggemukkan anda..itu sahaja..bukan suru x makan.. by the way..sy tiap ari jogging selama 5 km selepas kerja..diet kadang2 kantoi tp nasi amik sikit jer..bye for now..

Sunday, 25 December 2011

2011 melabuhkan tirai..

Assalammualaikum..saya ucapkan terime kasih pada yang selalu baca blog buruk saya ni..tahun 2011 menyaksikan satu perubahan yg ketara n besar dalam idup saya..Ringkasan peristiwa yg menarik tahun 2011
Januari
Dimulakan tahun 2011 dgn saya masih blom recover dr operation..terpaksa menyusahkan family dlm bulan 12 n then kawan2 baik saya yg 6 orang tu dlm bulan 1..memori sgt..ngan el cuci luka,nabil,izal hantar g cuci luka kat pusat kesihatan..liey la yg hari2 hantar saya g pusat kesihatan uitm n juga klinik satu Malaysia
Februari
Dah start mulakan projek research..dh la tg sakit2 tu nk g fakulti semua..nasib baik research project saya merupakan usahasama dgn liey cume parameter je ubah sikit..so sng sikit sy bergerak..masa tu la buat proposalnyer..g defense ethicnyer..O Allah..mmg menakjubkan..kami bergerak sgt pantas..n mcm saya selalu ckp..idup saya inshaAllah smooth..dan pensyarah saya sendiri mengakuinya..Puan Mazura baru2 ini ckp "betullah leman ckp idup leman smooth sbb masa saya defense ethic tu,Dr zue x de..n org ethic siap tolong saya lagi kat mana kena tambah".. smile..
Mac
Dah start sibuk n bz run project research..cari 200 sample iaitu student sendiri..kami wat road tour la..mcm biasa,saya adalah pegawai perhubungan pelanggan yg terhebat la..hehe poyo..sy panggil n tarik je mana2 student yg saya nampak..amik darah die..tp saya tetap kena marah liey juge..sbb saya estimate sorg akan jalani test selama 10 minit je..x leh lebih sebab..kesian org yg beratur tu..liey buat kije pantas tp ada sorg lagi yg buat kije lambat sikit..liey x cut budak tu..berckp byk sgt ngan sample kami..dah meleret2..sbb i janjikan, adik jom buat ujian kesihatan,kami ada BMI,Blood pressure,Cholestrol test,and ABO typing,x lama 10 MINIT sahaja..kalo lambat,lambat la..mcm2 liku saya n liey lalui..ada juge pertolongan dr rakan2 terutama El..tq EL..
April
Now everyone dah start sibuk nk present segala usaha yg dicurahkan utk research..lawak la..kami support each other..ada satu soalan menarik dr DR zue tentang research project saya..tp saya dah agak soalan tu akan keluar n dah awal2 ada jawapan nye..kah2..pastu bulan ni jugelah kami sibuk exam..last punyer..masa ni,El dah kije kat Gleneagles..die sedih n asyik call je saya..duk kat Ampang.
May
Semua org dah pack brg2 kat p.alam tu..segala memori bermain difikiran,pagi2 jog,wat xtvt bersama rakan,pasar malam x dilupakan..nabil dah sibuk nk g india nyer..so saya n liey sibuk nk keluar pule..dah siap2 pack,saya n liey pn keluar dr umah tu..saya rindu segala kenangan disana..zam org terakhir..tp as usual..si El nk juge jd org terakhir..last2 lam bulan 7 tu die g balik amik brg2 die sikit..
Jun
saya n liey keluar di Johor..wow very interesting kat sini..kat pagoh..mcm biasa jemaah student suke makan..kami suke jamu org tempatan sana..disebabkan amalan tersebut,Allah murahkan rezeki kami..pernah terjadi,setiap hari makanan kami lebih gile2..kami dah x boleh mkn lagi dah..bg kat org lain pon still lebih..masyaAllah..nilah dikatakan harta akan mencurah2 dgn sedekah..
Julai
Saya meneruskan destinasi keluar saya..dr Johor saya ke Perlis..selatan utara la..tp agak sedih sbb saya x de liey dah..liey kena balik umah sbb kena marah dah kena suruh balik.wahahaha..padan muka..so teruskan perjalanan sorg2..ingat x de geng..rupe2 ada Dr Norman yg begitu versatile peneman gosip malam..ini pon byk cite..tp kami sume fobia dgn grizzly bear..sami'na waato'na..
Ogos
Tapi saya keluar di Perlis x lama,lam 20 hari je..so saya berangkat pulang ke Kl..tibe di Ampang saya sempat ke rumah El..btw saya naik train yg tido dr Arau ke Kl sentral..so kat umah el,el ajak p makan..sume die belanja..TQ..sekali die ajak mkn kat kedai mamak..pastu kami duduk..tp saya x selesa..entah mengapa,saya asyik pindah meja..pastu bile waiter die dtg,tibe2 saya tanya,terpacul dr mulut, "awak muslim ke?" dia jawab "X", saya tanya lagi "tukang masak muslim ke?" die jawab "X" saya tanya lagi"tokey kedai ni muslim x"? die jawab x.. pastu apa lagi..saya pon,terime kasih saya,saya x leh mkn sini..terkejut kami..kedai yg didesign seperti kedai mamak tp sume non muslim..bahaya2..Allah pelihara saya..kalo x,abes makanan syubhah..hehe..ogos la start puasa bersama family..Ya Allah,lama kot x berpuasa dgn mereka..my god..best gile..then saya dah start bekerja di kolej sbgai tenaga pengajar..ni pon byk citer best.
Sept
Raya bersama family mmg best..dpt beli kelengkapan raya ngan titik peluh sendiri kali ini..bestnyer..syahdu sikit tahun ni sbb ada masalah family sebalah ayah..nk buat cmne..hehe..tp raya tahun ni..mmg meriah cm dulu juge..owh saya lupe nk citer..raya baru ni,saya dpt pakai baju saiz L balik sbb saya berjaya diet..wakaka
Oktober
Ha..masa ni,kami sumer g konvo..El nk jumpa n wat gathering but ive told him already that this time i dedicated to my mom..to repay all her kindness to me..so saya bawak la adik beradik saya mak saya jalan2 kl,tido hotel sumer2, n naik pentas n dianugerahkan First Class is not a big deal but to make my mom happy is a very big issue..suke la mak saya tu..saya suruh die je g amik,die x nak..
November
Ni adalah bulan last saya berkhidmat dgn kolej saya di Terengganu,means ive to move from trgganu..far away from my family..baru nk lama2 sikit kat umah..so student2 saya sgt emosional..kesian depa..mereka tahu antara kite mengajar dgn kasih sayang atau tanpa kasih sayang..1 thing i believe,kalo buat kije buatla with love and passion..saya pon g berpindah
Disember
Saya di Penang,saya ingatkan Penang ni x best,makanan mamak je hari2..rupe2 saya meleset..Penang ni satu negeri berbilang bangsa..tp adat2 malayu masih kuat..makanan heaven..mcm2..nasi kandar pokok ketapang is the best la..cube la try kalo x caye..dulu sy ingat nasi kandar x best..mcm2 la saya g mejelajah..kat Pulau tu pun pergi..
Jadi rumusannya,tahun 2011 banyak peristiwa yg berlaku..kesana sini saya pergi..mungkin salah satu doa saya diperkenanka..Alhamdulillah..Doa saya "Ya Allah Kau campaklah rezeki aku serata Alam"..elemen2 sedih,gembira,marah,geram,sakit,hepi sume digarap oleh Allah dgn begitu baik sekali..utk itu hamba ini bersyukur pada Mu..kalo pembaca sekalian perasan,idup saya hanyalah dikelilingi orang..sekejap org ckp Kl,ckp Johor,cakap utara,cakap kelate,cakap terengganu..Best x??Alhamdulillah..

Template by:
Free Blog Templates