Sunday, 25 December 2011

2011 melabuhkan tirai..

Assalammualaikum..saya ucapkan terime kasih pada yang selalu baca blog buruk saya ni..tahun 2011 menyaksikan satu perubahan yg ketara n besar dalam idup saya..Ringkasan peristiwa yg menarik tahun 2011
Januari
Dimulakan tahun 2011 dgn saya masih blom recover dr operation..terpaksa menyusahkan family dlm bulan 12 n then kawan2 baik saya yg 6 orang tu dlm bulan 1..memori sgt..ngan el cuci luka,nabil,izal hantar g cuci luka kat pusat kesihatan..liey la yg hari2 hantar saya g pusat kesihatan uitm n juga klinik satu Malaysia
Februari
Dah start mulakan projek research..dh la tg sakit2 tu nk g fakulti semua..nasib baik research project saya merupakan usahasama dgn liey cume parameter je ubah sikit..so sng sikit sy bergerak..masa tu la buat proposalnyer..g defense ethicnyer..O Allah..mmg menakjubkan..kami bergerak sgt pantas..n mcm saya selalu ckp..idup saya inshaAllah smooth..dan pensyarah saya sendiri mengakuinya..Puan Mazura baru2 ini ckp "betullah leman ckp idup leman smooth sbb masa saya defense ethic tu,Dr zue x de..n org ethic siap tolong saya lagi kat mana kena tambah".. smile..
Mac
Dah start sibuk n bz run project research..cari 200 sample iaitu student sendiri..kami wat road tour la..mcm biasa,saya adalah pegawai perhubungan pelanggan yg terhebat la..hehe poyo..sy panggil n tarik je mana2 student yg saya nampak..amik darah die..tp saya tetap kena marah liey juge..sbb saya estimate sorg akan jalani test selama 10 minit je..x leh lebih sebab..kesian org yg beratur tu..liey buat kije pantas tp ada sorg lagi yg buat kije lambat sikit..liey x cut budak tu..berckp byk sgt ngan sample kami..dah meleret2..sbb i janjikan, adik jom buat ujian kesihatan,kami ada BMI,Blood pressure,Cholestrol test,and ABO typing,x lama 10 MINIT sahaja..kalo lambat,lambat la..mcm2 liku saya n liey lalui..ada juge pertolongan dr rakan2 terutama El..tq EL..
April
Now everyone dah start sibuk nk present segala usaha yg dicurahkan utk research..lawak la..kami support each other..ada satu soalan menarik dr DR zue tentang research project saya..tp saya dah agak soalan tu akan keluar n dah awal2 ada jawapan nye..kah2..pastu bulan ni jugelah kami sibuk exam..last punyer..masa ni,El dah kije kat Gleneagles..die sedih n asyik call je saya..duk kat Ampang.
May
Semua org dah pack brg2 kat p.alam tu..segala memori bermain difikiran,pagi2 jog,wat xtvt bersama rakan,pasar malam x dilupakan..nabil dah sibuk nk g india nyer..so saya n liey sibuk nk keluar pule..dah siap2 pack,saya n liey pn keluar dr umah tu..saya rindu segala kenangan disana..zam org terakhir..tp as usual..si El nk juge jd org terakhir..last2 lam bulan 7 tu die g balik amik brg2 die sikit..
Jun
saya n liey keluar di Johor..wow very interesting kat sini..kat pagoh..mcm biasa jemaah student suke makan..kami suke jamu org tempatan sana..disebabkan amalan tersebut,Allah murahkan rezeki kami..pernah terjadi,setiap hari makanan kami lebih gile2..kami dah x boleh mkn lagi dah..bg kat org lain pon still lebih..masyaAllah..nilah dikatakan harta akan mencurah2 dgn sedekah..
Julai
Saya meneruskan destinasi keluar saya..dr Johor saya ke Perlis..selatan utara la..tp agak sedih sbb saya x de liey dah..liey kena balik umah sbb kena marah dah kena suruh balik.wahahaha..padan muka..so teruskan perjalanan sorg2..ingat x de geng..rupe2 ada Dr Norman yg begitu versatile peneman gosip malam..ini pon byk cite..tp kami sume fobia dgn grizzly bear..sami'na waato'na..
Ogos
Tapi saya keluar di Perlis x lama,lam 20 hari je..so saya berangkat pulang ke Kl..tibe di Ampang saya sempat ke rumah El..btw saya naik train yg tido dr Arau ke Kl sentral..so kat umah el,el ajak p makan..sume die belanja..TQ..sekali die ajak mkn kat kedai mamak..pastu kami duduk..tp saya x selesa..entah mengapa,saya asyik pindah meja..pastu bile waiter die dtg,tibe2 saya tanya,terpacul dr mulut, "awak muslim ke?" dia jawab "X", saya tanya lagi "tukang masak muslim ke?" die jawab "X" saya tanya lagi"tokey kedai ni muslim x"? die jawab x.. pastu apa lagi..saya pon,terime kasih saya,saya x leh mkn sini..terkejut kami..kedai yg didesign seperti kedai mamak tp sume non muslim..bahaya2..Allah pelihara saya..kalo x,abes makanan syubhah..hehe..ogos la start puasa bersama family..Ya Allah,lama kot x berpuasa dgn mereka..my god..best gile..then saya dah start bekerja di kolej sbgai tenaga pengajar..ni pon byk citer best.
Sept
Raya bersama family mmg best..dpt beli kelengkapan raya ngan titik peluh sendiri kali ini..bestnyer..syahdu sikit tahun ni sbb ada masalah family sebalah ayah..nk buat cmne..hehe..tp raya tahun ni..mmg meriah cm dulu juge..owh saya lupe nk citer..raya baru ni,saya dpt pakai baju saiz L balik sbb saya berjaya diet..wakaka
Oktober
Ha..masa ni,kami sumer g konvo..El nk jumpa n wat gathering but ive told him already that this time i dedicated to my mom..to repay all her kindness to me..so saya bawak la adik beradik saya mak saya jalan2 kl,tido hotel sumer2, n naik pentas n dianugerahkan First Class is not a big deal but to make my mom happy is a very big issue..suke la mak saya tu..saya suruh die je g amik,die x nak..
November
Ni adalah bulan last saya berkhidmat dgn kolej saya di Terengganu,means ive to move from trgganu..far away from my family..baru nk lama2 sikit kat umah..so student2 saya sgt emosional..kesian depa..mereka tahu antara kite mengajar dgn kasih sayang atau tanpa kasih sayang..1 thing i believe,kalo buat kije buatla with love and passion..saya pon g berpindah
Disember
Saya di Penang,saya ingatkan Penang ni x best,makanan mamak je hari2..rupe2 saya meleset..Penang ni satu negeri berbilang bangsa..tp adat2 malayu masih kuat..makanan heaven..mcm2..nasi kandar pokok ketapang is the best la..cube la try kalo x caye..dulu sy ingat nasi kandar x best..mcm2 la saya g mejelajah..kat Pulau tu pun pergi..
Jadi rumusannya,tahun 2011 banyak peristiwa yg berlaku..kesana sini saya pergi..mungkin salah satu doa saya diperkenanka..Alhamdulillah..Doa saya "Ya Allah Kau campaklah rezeki aku serata Alam"..elemen2 sedih,gembira,marah,geram,sakit,hepi sume digarap oleh Allah dgn begitu baik sekali..utk itu hamba ini bersyukur pada Mu..kalo pembaca sekalian perasan,idup saya hanyalah dikelilingi orang..sekejap org ckp Kl,ckp Johor,cakap utara,cakap kelate,cakap terengganu..Best x??Alhamdulillah..

Thursday, 15 December 2011

Sedih..Kasih ibu tiada penghujungnya..

Assalammualaikum wbt..saya mulai terasa bahang homesick..dan saya sudah x sabar nk pulang ke rumah..saya akan menceritakan sedikit sebanyak tentang ibu saya.. ibu saya adalah seorang yg kuat yaqinnya pada Allah..berdarah arab melalui al marhum nenda..ibu saya muda2 lagi dah menunaikan haji..ok the story goes.. bile ibu saya diuji Allah taala.. suaminya ditimpa sakit berpanjangan..ibu saya tidak pernah mengeluh..menjaga 8 orang anaknya dan menjaga suaminya yang sakit..ketika menjaga suami yang sakit kami juga buat hal..ada yang x pergi sekolah lah apa lah..bergaduh lah..so ibu saya siapkan susu adik saya paginya n ptgnya akan naik bas utk jaga ayah saya yg berada di hospital..namun begitu Allah je yg tahu penderitaan tersebut..ketika itu saya di darjah 6..sebnarnya saya antara pelajar elit yg dijangka utk mendapat 5 A..saya ketika itu dah tekad utk ubah hidup keluarga saya..apa yang seorang budak umur 12 tahun tahu selain bermain..namun saya dah mempunyai wawasan yg panjang..so mcm tulah rutin ibu saya..bile Ayah keluar hospital, ibu urut ayah saya pule,pakaian,mandi..so pada hari-hari akhir .. Ayah saya pada hari kematian,beliau sudah mandi siap2..bersih.. dan tiba2 die panggil emak saya.. "Ani..Ani.." mak saya mcm ada instinct, terus bergegas menyambut ayah saya yang kelihatan akan rebah dalam bilik air disebabkan stroke.. So, bile disambut ayah saya..dihantar ke hospital n sudah tiada lagi harapan..ibu saya asyik mengajar kalimah Allah..Allah..la ila ha illa Allah..sehingga akhir hayat ayah saya..saya x payah baca cite novel cinta sbb dah nampak depan mata ketaatan ibu saya pada suaminya..sebenarnya saya agak sedih utk menulis.. hmm..pastu start la kami jadi anak yatim..kdg2 saya teringat kat ayah saya bawak g main beskal,jalan2 petang..naik moto die..sbb tu kalo boleh moto tu x yah la baiki lagi.. so start je kami yatim mmg ibulah paling byk menanggung beban..emosi, fizikal tapi yaqinnya pada Allah..hanya mendiamkan diri apabila anak2nya dimarahi masyarakat sekeliling..sbb tu saya berazam utk membuka pusat anak2 yatim suatu hari nanti.. pernah ibu menjual nasi lemak n nasi lemaknye mmg laku sbb nasi lemak yg dibuat dgn kasih sayang.. tapi didengki masyarakat pule..n disebabkan x mahu bergaduh, ibu saya menghentikan jualannya..dan hanya menjalankan rutinnya sbgai tenaga pengajar di pusat asuhan kanak2..ibu saya kuat bertahajjud..mungkin itulah kekuatannya dalam mengharungi dunia ini..kehidupan kami mmg sering didengki masyarakat sekeliling..baru2 ini, lagi sekali bantuan kami ditarik gara2 dihasut oleh seorang wanita..x pelah..lagipun saya dah bekerja..its my turn to repay all her suffer..kalo nk cite lagi kesusahan yg dipikul mmg x abes lah yer..yg penting i should be proud to have her as my mother..die x pernah suruh kami basuh baju,masak,cume sejak akhir2 ni die suruh adik pompuan sume buat.. sbb prinsip die.. kerja kamu belajar je.. ini je ayat yg selalu terpacul dr mulutnya..so skrg apa lagi..di belakang kejayaan saya pon terdapat doa daripadanya..


Hajjah Norinni bt Hj Yaacob

Wednesday, 14 December 2011

Saya kantoi diet..Berkonferensi n berdinner sana sini

Salam sorri u guys lama x update..saya pergi berjalan2..terlalu excited ngan Penang..lagi satu, saya x bawak camera...kalo kat FB tu kawan2 je tlg tag gambaq2 saya..hehe..nanti krismas saya balik umah saya bawak kamera..nak taw??makanan di Penang mmg fantastik..dah la murah sedap..n bermacam2 lagi..saya tertarik ngan char keow teow , mee ketam..oh Allah..sedapnyer..pastu kan mggu lepas juga saya berjungle tracking..2 jam..buang lemak tapi yg masuk balik lepas tu banyak la pula...Pastu kan baru2 ni saya menyertai konferens..yg free..ditanggung..kat tentatif tu saya hanya nampak Lunch, Dinner, Breakfast..tu jer..hehehe.. tapi saya nk share dgn pembaca sekalian.. Ada seorg researcher dr Japan.. Dr Masaki Muramatsu..die ni genetician..so to make the story simple n mudah difahami,saya gunakan bahasa kampung je lah..bidang die ni metabolic syndrome..alah yg obesiti,darah tinggi, n kencing manis tu lah..die buat research atas satu gene yg kontrol metabolic syndrome ni..lupe dah nama gene tu CAL2 ape ntah..yg menariknye..he found that this gene is affected by the calorie intake..omg.. kehadiran gene tu bergantung pada kalori intake.maksudnye..kalo kite makan sikit, makin kurang la peluang kite utk dpt kehadiran gene tersebut..gene yg kontrol penyakit metabolic syndrome tu...saya dulunye ada nampak satu group ni yg makan kalori bawah 1600 sehari..nk taw cmne depa makan??pagi amik epal sebiji kupas kulitnye..tp bukan epal yg dimakan tapi kulitnya sahaja..lunch depa amik salad2 jer..pastu malam amik red meat la sikit..tp what is the most important and interesting to me..prophet Muhammad said to be intermediate..bersederhana kat apa jua..so Muramatsu kata, antara low calorie intake n medium calorie intake( sederhana) kesan die sama sahaja..x de beza mana pun.. Benarlah kata Muhammad SAW.. so nk kan healthy life,nk kurgkan risiko metabolic syndrome makanla besederhana kalo x mampu kurangkan makanan..

Tuesday, 6 December 2011

Bentuk fizikal Nabi SAW

Assalammualaikum..maaf lah lama x update blog ni..saya agak sibuk 2 minggu lepas sbb berpindah dr trgganu ke penang..saya dah pun pergi menjelajah Pulaunya..tp gambar x upload sbb x de usb..kih2..ok haritukan saya ada cakap nk bicara tentang fizikal nabi saw..ramai ingat Nabi ni cengkung kurus..bahkan tidak..nabi adalah tough dr segi penampilan fizikalnya..tanyalah sapa2 yg pernah bermimpi nabi..pasti jawapan sedemikian akan muncul drpd mereka.. Ha cakap pasal mimpi nabi ni, ada banyak cara untuk mimpi nabi,tapi kalo ahlul bait lagi senang n mudah utk mimpi nabi.. caranya, pertama sekali kena ada fikir atas ummat..rungsing, atas ummat ni sebagaimana nabi yg dulunya n kini pun masih rungsing atas ummat..ummati2 ummati2..tp ada seorang lama beritahu sape yg isap rokok mmg payah nk jumpa Nabi..wallahualam..Jadi berbalik fizikal nabi ni.."PERUTNYA X BUNCIT, DADANYA BIDANG, BILA BERJALAN MANTAP" Ikutlah nabi..sbb segala sunnah Nabi ada Nur tersendiri dan Nur Allah... Maka kita akan bercahaya2 pada penduduk langit.. Sunnah secara general terbahagi kepada 3..1)Surah 2)Sirah 3)Sarirah.. Surah adalah penampilan fizikal baginda seperti berjanggut, perutnya x buncit, and so on.. 2)Sirah adalah perjalanan hidup Nabi SAW sehari2 cth kalo masuk tandas nabi baca doa apa,kaki apa masuk,kaki apa keluar, pastu kalo ribut nabi stay kat mana..3)Sarirah adalah paling payah iaitu fikir rungsing atas ummat ini..Nabi mlm2 menangis atas ummat..tido bergenang air mata.. dadanya berbunyi seperti cerek air menggelegak..Begitu rungsing atas ummat..MashaAllah. Tuan2 doakan lah saya utk ikut kesemua sunnah nabi..tp sebenarnya nabi pun ada pola pemakanannya atau diet sendiri..saya pon x try lagi..nanti kite kupas dalam issue selanjutnyer...Jap saya bg link kat sape2 yg nk taw lagi pasal bentuk fizikal Nabi SAW..http://zubaidisulaiman.blogspot.com/2010/08/bentuk-fizikal-rasulullah.html

Template by:
Free Blog Templates