Sunday, 27 November 2011

Diet Rohani Vs Exercise Rohani

Assalammualaikum.. Hari ini ramai org ingat yg penting kesihatan jasmani..tp sebenarnya jasmani kite bergantung pada kekuatan rohani kite..contoh, bile rohani dicabut keluar, semua jasad tidak akan berfungsi, mata, tangan, otak, otot2 yg berketul..semua nya x berfungsi.. so yang penting sekarang bukan sihat jasmani sahaja tapi sihat rohani lagi penting!!! Kalo lah utk jasmani kite ada diet n aktiviti fizikal supaya jasmani kite kuat and tough..utk rohani apa yer??
Diet Rohani:
Makanan2 rohani termasuklah Solat,Zikir,Quran,Doa,Segala ibadah2 yang dikerjakan..portion die juge ada..maka utk tahu berapa jumlah yg perlu diconsume kite perlulah jumpa ustaz2 yang murshid dan belajar ilmu fadhail n ilmu masail..
Exercise Rohani:
Seringkali ramai terlupa exercise rohani..exercise rohani adalah mujahadah2 yg diterima oleh rohani semasa menjalankan usaha dawah.. Cube kite perhatikan..tiada seorang pun kekasih Allah yang begitu power jasmani n rohani die tidak melakukan usaha dawah.. Nabi Muhammad saw, Sahabat2, Tabien2, Wali2 Allah spt sheikh Abdul Qadir Jailani, Imam Ghazali, semua berdakwah atas jalan Allah.. Hasilnya Rohani n Jasmani mereka sangat power..nantikan dalam entri berikutnye saya akan terangkan betapa indahnye Jasmani fizikal Nabi Muhammad Saw..mesti kamu ingat nabi ni berfizikal kurus, cengkung, tapi TIDAK!!  Nabi seorang yang TOUGH.. Tapi walopun begitu nabi lebih tumpukan kepada kesihatan n kekuatan rohani..sehinggakan rohani Baginda begitu sihatdan mempengaruhi kekuatan n kesihatan jasmani

Wednesday, 23 November 2011

SAYONARA..perpisahan ngan student..

Minggu lepas mmg merupakan hari yg banyak saya kantoi diet sbb setiap malam student dari intake berlainan buat majlis perpisahan atas sebab saya akan berpindah tempat kerja.. sedih tu mmg sedih sbb this is my first experience in teaching which is my passion.. pantun lu sikit

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Kalau ada sumur di ladang
Boleh saya menumpang mandi
Kalau ada umur yang panjang
Boleh kita berjumpa lagi
Antara gambar2 menarik yg ingin saya paparkan..

Bersama depa2 yg comel.. Intake April


Saya memotong kek.mkn sikit je ye


Kesedihan bile mereka menyanyikan sebuah lagu khas utk saya


Intake Jan n Sept


Dipaksanya si nizam suap saya..patutlah tetibe panggil nizam..sikit je ye..sy berdiet


Aktiviti membakar ayam..baru je ari senin arituh...


Sebenarnya banyak hadiah2 yg saya dapat..tapi saya dah buke semua hadiah tu.. jadi, x cantik nk amik gambar kat sini.. terime kasih saya ucapkan pada semua student saya..hope kite berjumpe lagi di lain hari.. doakan saya di tempat baru yer.. i knoe the obstacles are always there for both u n me..

Tuesday, 22 November 2011

Does cold weather affect hunger??


Salam.. Sekarang telah masuk musim winter di Terengganu..Hujan merupakan satu rahmat dr Allah swt.. yang menciptakan begitu cantik hujan yg turun secara titisan..cube kalo turun mcm kite simbah air dari dalam baldi, x ranap rumah kite..tapi Maha Rahim Allah telah menciptakan hujan dgn sebegitu cantik sekali..Apabila hujan, kebanyakan maksiat akan berkurangan..Maksiat sekarang byk berlaku dgn motor..lelaki n wanita tanpa ada ikatan..bile hujan,kurg lah sikit mereka keluar..hehe.. Pesta2 yg x bermanfaat pun yg di buat outdoor pun berkurangan.. Bile kurg maksiat, sbb tulah makbul doa kite time hujan turun..amin..saya doakan kamu semua berjaya dunia akhirat.. Ok tp awas bg mereka yg ingin turunkan berat badan.. Anda mesti selalu dgr "time2 hujan ni lapar pule perut saya" Agak2 anda mengapa perkara sebegitu berlaku?? Hal ini adalah kerana apabila suasana sekeliling anda sejuk, macam kat trgganu ni skrg ckp pun keluar asap kat mulut, maka suhu badan kite pun akan jatuh.. apabila suhu badan anda jatuh, secara x langsung otak kite akan stimulate badan kite utk mencari haba.. antaranya menggesek tapak tangan, memakai baju sejuk, menggigil.. tapi kesan ini semua lambat utk mendapat kembali haba..Apa yg terpantas adalah dgn membakar makanan..maka secara 10%-20% haba akan naik..membakar makanan?? Oh no.. bg yg mengamalkan diet rendah Carbohydrate..rase2 kamu akan termakan juge carb tu sbb Carb boleh memberi haba yg paling baik utk badan..jadi macam mana those yg amalkan diet rendah carb nk stick with their programme?? Antaranya anda harus kenali dahulu bile otak kata "hoi,aku lapaq" adakah betul2 lapar, atau hanya dahaga semata2 sbb bile hujan ramai org akan kurg minum air.. so apa yg boleh buat adalah minum teh hijau panas tanpa gula.. kalo lapar juge barulah kite amik makanan yg panas.. yang sesuai adalah sup ayam..sup sayur..gantikan dgn ubi kayu n kopi o tu sbb kedua2nya mengandungi gula yg tinggi.. GOOD LUCK..mengantuk lah hujan2 ni...

Monday, 21 November 2011

How to diet & to go to the eating event like dinner..?

Asslamualaikum..pasti ramai yg berdiet pernah hadapi masalah ni..tgh kite ada aim,ada la dugaannya kan..nk berdiet tapi nk kena hadiri majlis kahwin la, dinner la..tapi bg yg amalkan diet atkins mudah..boleh je amik banyak ayam,ikan,daging asalkan rendah carb..tp masalahnye kat sini ada jugak kawan yg suruh amik nasi,mee hoon..nk tolak majlis org kan..so mcm mana?? ada tekniknye..
1) Amik juge mee hoon or nasi or carbo tapi dlm pinggan berlainan.. so tuan rumah nampak la kite amik nasi tu..pinggan lain kite letak la makanan atkins kite
2) Amik juge nasi tp kadar sikit jer..jgn mkn lagi..tp buat2 tipu mkn nasi tu..padahal x mkn pun nasi tu
3)Buat2 bz..alihkan percakapan n pandangan depa dr bercakap or stare at ur plate why not ckp pasal mende lain..
4)kalo semua cara x berjaya, kirenye spoilkan jelah diet aritu..kire cheat day..esok buat balik.. apa yg penting??KERJASAMA..ngeh2..apa yg penting kite nk applykan diet ni dlm kehidupan..dont call it a diet anymore call it lifestyle changing..GOOD LUCK!!
Bingkisan kali ini saya sediakan kerana students saya dipaksa makan mee hoon which is carbo when she is on her diet..

Sunday, 20 November 2011

10,000 steps begin with a single step..

Saya nk promot saranan kerajaan agar kite ni manusia sekurg2nye kena berjalan 10,000 angkah sehari..mcm mana??nampak mustahil tp segala yang mustahil akan jadi realiti kalo kite mulakan langkah pertama..pokok pangkalnye jangan malas.. tapi fadhilat berjalan kaki ke surau.. selangkah kite ke surau akan di ampun satu dosa,ditambah satu pahala,di angkat darjat satu darjat... solat ada 5 kali.. kalo 2 ribu langkah satu solat.. dah 10,000..katakan 1,000 langkah utk perjalanan pergi and 1,000 langkah utk perjalanan balik...kalo 10,000 langkah dah berapa pahala kite?? kalo berzikir 10,000 kali mampu ke??so bagi yg nk kurus secara sihat.. amalkanlah petua ni..konfirm2 dapat kurus,dapat pahala,dapat solat berjemaah lagi...


Sekadar gambar hiasan..xtvt berjalan kaki lagi seronok kalo beramai2..

Saturday, 19 November 2011

What r suitable exercises for a beginner to loose weight

Salam.. antara sebab why the fat one dont want to exercise and workout is because they ashamed of their physical appearance..yelah..badan berbonjol2 kalo berlari kan huduh nampaknyer..sumer bergerak2..sbb itu ramai yg berputus asa apabila berdiet sahaja..kerana diet tanpa exercise,kesan sgt lambat sehingga kadg2 tiada penurunan..utk itu senaman perlu dilakukan..tapi senaman jenis apa?? saya x mengesyorkan JOGGING utk kepada mereka yg OBES.. sbb jogging akan menyebabkan tekanan yg tggi pada lutut and kaki anda..malah mengakibatkan kecederaan yg serius dan anda mungkin x mahu bersenam dah lepas tu..exercise yg paling OK utk kite semua adalah RENANG or SWIMMING..tiada tekanan..lutut sume nyer ok..so kalo yg x pandai berenang??jgn risau..try naik beskal..Abes kalo x pandai naik beskal cmne?? paling afdhal n senang adalah BERJALAN KAKI.. sasarkan 10,000 langkah sehari.. insyaAllah turun berat anda nanti..ada byk jenis jalan kaki...ada yg sempoi ada yg kite panggil POWER WALK..so google it up guys..so bile dah ada penurunan berat badan sbyk 20% and anda dah rasa fit,x semput dah..boleh ke fasa seterusnya iaitu BERJOGGING.. selamat beramal yer..ingat exercise perlu dilakukan..

Wednesday, 9 November 2011

Pujian & Kritikan

Bismillahirrahmanirrahim.. Hanya pada Allah kite berserah jiwa n raga kite..kurus2 jugak..latihan fizikal mmg byk dilakukan utk kurus tapi bagaimana latihan rohani kite??perlu lebih lagi rohani..kalo kite boleh bagi masa utk fizikal kite selama 2-3 jam sehari..mengapa tidak utk rohani kite bg lebih lagi 2-3 jam ke atas..ok topik kali ini adalah berkenaan dgn pujian n kritikan..pagi ini saya menerima pujian dr en nizam.." eh, ko skrg makin fit aku tgk bentuk badan ko".. sy hanya tersenyum..tapi bile dihitung ditolak ditambah n dibahagi..lebih banyak kritikan yg saya terima dr pujian start masa mula2 nk berdiet..kalo kite buat ibarat bakul..ada 10 bakul.. 2 bakul utk pujian and 8 lagi utk kritikan..tapi seorang manusia tidak harus terpedaya dgn pujian mahupun kritikan dlm hidupnya...kalo org memuji kite terime org kritik pun kite terime..teringat kisah luqman al hakim bersama anaknyer.. mcm2 org kata..jadi org lain mmg mcm tu..kite buat cmni salah,buat camtu pun salah..last2 kite buat je apa yg kite rasa betul asalkan cara yg halal n mengikuti sunnah rasullullah saw..begitu juga dgn usaha dawah ada yg suke ada yg tidak tapi itu sumer atas pilihan masing2 asalkan kite istiqamah insyaAllah kite akan sampai ke tujuan kite..mcm saya utk fizikal saya saya target berat saya 65 kg..kalo istiqamah insyaAllah la akan berjaya..utk rohani pula sudah semestinya segala latihan rohani seperti keluar 3 hari,40 hari, 4 bulan adalah supaya setiap masa hati saya berada bersama Allah SWT..nampak sukar tapi kalo kena gayanya n ikut apa yg telah ditunjukkan oleh yg berjaya insyaAllah la kita akan sampai jua ke target kite...ingat ayat saya seterusnya.. we are what we eat...(physically and spiritually)

Tuesday, 8 November 2011

Firasat juge penting

Untuk saudara saudari memahami berkenaan firasat sila ke link ini..: http://thaqofah.com/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=70:firasat-mukmin&catid=13:tasauf&Itemid=10

Event 1 pukul 4.45 ptg
Saya dalam perjalanan utk balik ke kuala berang setelah bercuti raya haji..tp saya begitu berat hati utk balik..saya pun x tahu mengapa..perjalanan dr k.tgganu ke k berang mengambil masa 1 jam perjalanan jika menaiki bas..saya lebih sng menaiki bas awam sahaja..jadi trip ptg ada yg pukul 5 dan juga pukul 5.30..saya mmg jenis org yg pantas n tangkas..bile sampai stesen bas,bas tersebut dah bersedia utk bergerak tp entah mengapa hati saya x benarkan kaki saya melangkah dlm bas tersebut..dan saya rela membuang masa menunggu bas yg akan bergerak pukul 5.30 ptg..so dlm perjalanan , kami melalui sebuah bengkel yg besar n saya nampak ramai org di bengkel tersebut..im just wondering why there r so many people there..pastu terpacullah imej seakan2 bas pukul 5 tadi tu..rupe2nye bas tu tayar pecah n terpaksa tukar tayar n org yg ramai2 td tu adalah penumpang yg kepanasan berada dlm bas n keluar dr bas utk mengambil angin..Maha Suci Allah yg menggerakkan hati saya agar x menaiki bas tersebut..dlm thread sblom ni saya ada ckp kehidupan saya biasa smooth..tp ini semua di pandu oleh Allah swt jua..Kena banyak buat solat syukur..susah senang sumer syukur pada Allah..



Event ke -2 pukul 10.00 malam
Kawan saya si nizam tibe2 lapar..seperti diketahui umum..mmg musim perayaan kedai makanan x buka..so saya sebagai amir perjalanan telah memutuskan utk makan di KFC..lepas nizam tgk ramai org di sana..die seolah2 ragu2 utk makan disana tp saya tetap putuskan makan di KFC..sy suruh zam g order n saya sebaliknye pergi mengambil tempat duduk..setelah menunggu tibe2 si nizam buke citer.. " Ko taw.. tadi semua yg kat depan aku,ayam diorg x de..kena tggu 17 minit..tibe2 bile turn aku die letak ayam peha ko tu dlm snack box ko tuh..terkejut aku..aku ingat kite kena tunggu juge..saya rasa inilah kesan bermesyuarat bile dlm perjalanan..firasat n mesyuarat mmg x dpt dipisahkan..
KFC Kuala Berang


Event ke-3 pukul 7.50 pagi tadi
Kami semua bersiap2 nk pergi kerja..tibe2 saya teringat saya tertinggal dompet..so saya masuk kembali utk dpt kan dompet..sebelom saya amik dompet tu,saya teraba poket seluar saya..mashaAllah saya rasa ada duit dlm poket saya n saya telah tunjuk duit tu pada si nizam..terkejut kami..mungkin duit tu saya lupe nk keluarkan lama2 dulu..atau mungkin Allah masukkan dari kahazanah ghaib..hehe..tp apa yg penting sini..katakan saya x bwk dompet tadi mmg x jadi masalah utk beli makanan..maha Suci Allah..

Event ke-4 sekarang
Saya rasa berat saya naik setelah beraya..tup2 mmg betul bile timbang tadi naik 2 kilo menjadikan berat terkini 82 kg... x per..nanti back on track...

Wednesday, 2 November 2011

Martabat manusia di sisi Allah...

Salam dan hello utk semua pembaca2 yang budiman..hari ni saya masih lagi berdiet..mlm td saya makan ikan bakar n minum air suam sahaja..ingat yer..diet saya adalah diet low carb bukan low calorie..so makanlah byk mana pon ikan x per asal jgn mkn nasi n air manis.. ok..kami pergi sesudah solat isyak berjemaah... ikan sana mmg segar2..hidup2 lagi..menu kami.. ikan talapia bakar..ikan pari bakar..sup belut..n sotong celop tepung ( yang ni bukan diet low carb ye sbb ada tepung).. So apa yg membuatkan hati saya terdetik..maha suci Allah yg jadikan manusia.. tgk yer..saya pilih2 ikan..mula2 ikan tu hidup n kemudian ikan tu akan mati setelah dibakar n dimakan oleh saya..cume saya terfikir atas iman n amal..kalolah Allah jadikan idup manusia ni seperti ikan tadi..kite dipilih2 oleh makhluk lain..let say saya lah tgh duduk2 tgk tv bersama keluarga kemudian dtg makhluk lain pilih saya n makan saya sbb sy gemuk..kih2..lepas terpikir cmni..sya pikir balik..kite ni x pernah dimakan oleh makhluk lain cume kite je memakan mereka..baik haiwan baik tumbuhan...menunjukkan semua makhluk dijadikan Allah utk berkhidmat pada kite tapi kite nk berkhidmat pada siapa??itu persoalan.. tgk n baca balik..sbb setakat ni kite x pernah dimakan cume memakan adakah itu bermakna kite seorg boss??ya boss pada semua makhluk tersebut tapi hamba kepada Tuhan yg menciptakan semua makhluk tersebut.. Tapi walopun Allah tuhan kite,Dia x pernah makan kite..maha Suci Allah..apa yang Allah mahukan adalah kite bersamaNya tika susah atau senang.. utk itu usaha perlu dibuat..keluar jalan Allah..  sbb dgn keluar jalan Allah barulah kite tahu walopun Allah boss kite,Allah x pernah makan kite macam saya makan ikan tadi..renung2kan..

Ikan ni sumer berenang hepi bersama keluarganya

Last2 sumer dah jadi makanan saya..ngeh3x..

Template by:
Free Blog Templates